Pionjären har fått 20 000 unga att koda

2020-03-10 06:00  

Hon lärde sig själv att koda som nioåring. Som 20-åring har techentreprenören Betelhem Dessies initiativ fått över 20 000 unga att lära sig att programmera. Målet är att hjälpa fler att bygga sin egen framtid.

Det började på hennes nioåriga födelsedag. Betelhem Dessie bad sin pappa, som drev en elektronikaffär i etiopiska Harar, om lite pengar till sitt firande. Han sa nej. Då bestämde sig Betelhem Dessie för att försöka tjäna pengarna på egen hand. Hon tog betalt för att hjälpa kunder att redigera filmer och skicka musik. På så sätt tjänade hon ungefär 90 dollar på en dag. Och fick sitt stora födelsedagsfirande.

Snart hade hon lärt sig själv grundläggande html och Visual basic. Det dröjde inte länge innan företag och organisationer började anlita henne på grund av hennes nyvunna tekniska kompetens.

Drygt elva år senare befinner sig Betelhem Dessie i Stockholm för den årliga konferensen Women in Tech, som en av Etiopiens yngsta techpionjärer. Med det egna initiativet Icog – Anyone can code har hon bidragit till att åtminstone 20 000 barn och ungdomar har lärt sig att programmera.

Läs mer: 150-åringar och robotkirurger är inget konstigt i ”Dr Mounas” värld

– För mig var det ett ”aha-moment” när jag blev mentor inom ett program som kallas Girls can code (ett initiativ från amerikanska ambassaden, reds.anm). Där upptäckte jag att programmering kan hjälpa många att ge uttryck för sina känslor. Jag såg vilket självförtroende det gav deltagarna och hur glada de blev när de gick på sina kodlektioner. Det var också så jag förstod att utbildning och tech var mina passioner, berättar Betelhem Dessie för Ny Teknik.

Vill att fler ska koda tidigt

Deltagarna kan börja så tidigt som vid sex års ålder. Det är viktigt, särskilt för flickorna, så de inte redan har skapat sig en massa föreställningar om vad de kan och ska göra i framtiden, menar Betelhem Dessie.

– Ju yngre deltagarna är, desto öppnare är de. Ju äldre de blir, desto mer segmenterade blir de. Så det är vad vi försöker jobba med på Icog, säger hon.

De enda man egentligen behöver för att kunna bli vad man vill är en god utbildning, tillgång till en dator och tillgång till internet, menar Betelhem Dessie. Hon bär på flera framgångshistorier, om hur barn och unga som har lärt sig koda har kunnat bygga sin egen framtid.

En av historierna som hon gillar att återge handlar om en tidigare deltagare som bodde på en avlägsen plats i Etiopien. Inne i stan kunde han inte få mjölk med kaffe, för det saknades mjölk. Men där han bodde fanns mycket mjölk att tillgå. Så med de kodkunskaper han nu hade kunde han samla in data om hur mycket mjölk som producerades i hans hemtrakter och räkna ut det kortaste avståndet för att samla in den mjölken.

Det dröjde knappt två månader innan han hade tjänat in så mycket pengar att han kunde köpa sig både en laptop och en bil, säger Betelhem Dessie.

– Och nu har han ett eget företag, tack vare det vi lärde honom på bara sex helger. Det finns många andra sådana historier vi vill belysa, för de kan inspirera andra.

Kodskola på turné

Att 20 000 barn och unga redan har lärt sig koda tack vare Betelhem Dessies initiativ är hon glad för. Men det slutar knappast här. Med ett datacenter inbyggt i en buss kan de nu åka Etiopien runt och lära ännu fler att koda.

– Vi vill nå ut till fler barn och inspirera dem, och utrusta dem så de kan starta sina egna startups. Jag hoppas att det här bara är början, för vi vill nå miljontals, utanför Etiopien, i andra länder på kontinenten och även utanför Afrika.

Ett av Betelhem Dessies mål är att bygga upp ett nätverk av unga personer som innoverar och skapar mer, och bidrar till ett blomstrande techsystem i Etiopien. Som ett led i detta jobbar hon därför också med Solve IT, där unga programmerare bidrar till att hitta lösningar på samhälleliga problem.

Läs mer: Forskare: Elever får för lite problemlösning

Solve IT är en del av Icog labs, Etiopiens första ai-labb, där Betelhem Dessie är projektledare och driver flera olika projekt. Hon förklarar att Icog Labs utför outsourcat arbete för bolag utanför den afrikanska kontinenten. Labbet har bland annat hjälpt till att skapa ai-roboten Sophia, som Hanson Robotics står bakom.

– Eftersom köpkraften på den afrikanska kontinenten fortfarande är lägre än på andra håll vill vi ägna oss åt mer socialt påverkansarbete lokalt och göra affärer utanför kontinenten. Det är den modell vi bygger på. Vi vill också försäkra oss om att vi bidrar till utvecklingen av ai och robotik, eftersom det i slutändan kommer att komma till kontinenten. Vi behöver vara smartare än maskinerna vi använder, förklarar Betelhem Dessie.

Mer om Betelhem Dessie

Betelhem Dessie föddes 1999 i Harar, Etiopien. Redan som barn lärde hon sig själv att koda grundläggande html och Visual basic, och har därefter använt sina kunskaper för att lära andra barn och unga programmering. Detta gör hon bland annat genom det egna projektet Icog - Anyone can code.

I dag driver hon flera projekt inom ramen för Icog labs, som är inriktat på ai och robotik. CNN utsåg henne till en av de yngsta techpionjärerna i Etiopiens växande techscen 2018.

Etiopien är ett av Afrikas folkrikaste länder med nästan 105 miljoner invånare. Det är också ett av världens fattigaste länder. Andelen av medborgarna som lever i fattigdom har minskat, från 45,5 procent 1995 till 23,5 procent 2015. Utbildningsnivån i Etiopien är låg, och bara hälften av alla vuxna kan läsa och skriva, uppger Utrikespolitiska institutet.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt