Parker Solar Probe snappade upp radiosignal i Venus atmosfär

2021-05-10 15:50  
Nasas obemannade farkost Parker Solar Probe är på väg mot solen. Foto: Science Photo Library

En Nasa-farkost har fångat upp en lågfrekvent radiosignal i Venus övre atmosfär. Det är den första datainsamlingen från området på nära 30 år.

Nasas obemannade farkost Parker Solar Probe är på väg mot solen men tar hjälp av Venus tyngdkraft för att sakta ned farten. När rymdsonden var som allra närmast, 833 kilometer ovanför planetens yta, snappade den upp en lågfrekvent radiosignal.

Inspelningen gjordes under sju minuter den 11 juli 2020. Enligt Nasa har signalen ett naturligt ursprung. Inga små gröna rymdgubbar alltså.

Men signalen fångade Glynn Collinsons intresse. Han är vetenskaplig ledare på Nasas Goodard Space Flight Center. Formen och styrkan på signalen verkade bekant, men han kunde inte placera den.

– Nästa dag vaknade jag upp och tänkte OMG, jag vet vad det är, berättar han på Nasas hemsida.

Läs mer: Landade på asteroiden som kan träffa jorden

Då hade han kommit på att han kände igen signalen från tidigare arbete med Nasas Galileo-farkost, som utforskade Jupiter och dess månar i början av 2000-talet. En liknande signal hördes när Galileo passerade genom de övre lagen av atmosfären kring Jupiters månar.

Precis som jorden har Venus ett lager av elektriskt laddad plasma i den övre delen av sin atmosfär. Lagret kallas för jonosfär på grund av att solens strålning joniserar partiklar i plasman.

På grund av interaktioner av laddade partiklar kan planetära jonosfärer sända ut naturliga radiovågor. Signalen vid Venus fångades upp av Parkers Fields-instrument, som ska mäta elektriska och magnetiska fält vid solen.

Inspelade signalen från Parkersonden

Inspelningen sprider nytt ljus över frågan om hur Venus jonosfär påverkas av solens cykler. Förra gången direktmätningar gjordes av planetens jonosfär var när Pioneer Venus Orbiter passerade 1992. Då var solen nära sin maxaktivitet, med kraftiga solutbrott och solfläckar.

Sedan dess har hypotesen varit att Venus jonosfär förändras i takt med solcyklerna. När solaktiviteten är på topp blir jonosfären tjockare och när solens aktivitet sjunker blir den tunnare.

När Parker nu passerade i juli var det bara några månader efter solens minimum. Därför hade forskarna en chans att undersöka om jonosfären verkligen blir tunnare under solens lågaktiva period.

Med den inspelade signalen från Parkersonden kunde forskarna beräkna densiteten hos Venus jonsofär. Resultatet visade att den faktiskt var betydligt tunnare än när Pioneer passerade planeten.

Läs mer: Blue Orgin vill skicka människor ut i rymden redan i sommar

Nu har forskarna publicerat sina slutsatser i tidskriften Geophysical Research Letters. ”Det här stödjer teorin att Venus jonosfär varierar betydligt under solens 11-årscykel”, skriver de i studien.

Enligt Nasa kan kunskap om Venus jonosfär förklara varför planeten utvecklades så annorlunda jämfört med jorden. De två planeterna är annars ganska lika varandra. De är steniga och har ungefär likadan storlek och struktur. Men Venus saknar magnetfält och har en brännhet yta.

Genom att studera Venus kan forskare börja förstå hur de två tvillingplaneterna har utvecklats och vad som gör jordlika planeter beboeliga eller inte.

Målet med att flyga förbi Venus var egentligen att sakta ned Parker så att sonden kan komma närmare solen.

– Men vi tänkte inte missa chansen att samla vetenskapliga data och ge unika insikter i en så mystisk planet som Venus, säger Nour E Raouafi vid Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, på Nasas hemsida.

 

Lyssna på Venus radiosignal (här har data från Parkers Fields-instrument omvandlats till ljud):

Linda Nohrstedt

Mer om: Venus Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt