Otydliga resultat från solceller ihop med odling

2021-12-03 06:00  

”Lovande första resultat”, rapporterar forskarna bakom projektet om hur solceller kan kombineras med odling. Men hur mycket större skörden blev avslöjar de inte.

Elproduktion med solceller hamnar ibland i konflikt med livsmedelsproduktion på åkermark. Ett exempel som nyligen har aktualiserats är European Energys planerade solcellspark utanför Helsingborg, som länsstyrelsen väntas säga nej till, rapporterar SVT.

Utanför Västerås driver Mälardalens högskola ett experiment för att undersöka hur markmonterade solceller kan kombineras med odling, ett projekt som Ny Teknik tidigare har rapporterat om.

Här syns referensanläggningen under pågående montage. Foto: Bengt Stridh

Bakgrunden är att det finns en del utländska studier som talar för att både odling och elproduktion med solceller kan vinna på att kombineras med varandra. Hypotesen är att markmonterade solcellspaneler skuggar marken så att grödorna inte behöver lika mycket bevattning. Samtidigt kan även solcellspanelerna fungera bättre genom att de odlade grödorna bevarar fukten i marken och sänker den omgivande temperaturen.

”Vi vill inte riktigt säga några siffervärden”

För att undersöka detta har en solcellsanläggning om 23 kW med dubbelsidiga solceller installerats vid Kärrbo Prästgård utanför Västerås. Panelerna har monterats vertikalt i rader och på marken mellan raderna odlas vall. Avståndet mellan raderna har anpassats så att det går att köra där med traktor.

Genom referensytor där vall odlas utan solcellsanläggningar ska jämförelser kunna göras med hur skörden påverkas av solcellerna.

Nyligen gick forskarna ut i ett pressmeddelande och berättade om de första resultaten från projektet. Under rubriken ”Sverigeunikt projekt som kombinerar solceller och odling ökar skörden” talades om att de första resultaten var lovande, med ”exempelvis ökad skörd vid torrare väderlek.”

Men när Ny Teknik ringer Bengt Stridh, lektor på Mälardalens högskola och en av forskarna i projektet, vill han inte berätta hur mycket större skörden blev tack vare solcellerna.

– Vi ska precis publicera våra resultat så vi vill inte riktigt säga några siffervärden, säger han.

Förhoppning om bättre ekonomi för markägaren

Under året har tre skördar tagits från åkermarken vid solcellerna. I maj, när den första skörden togs, hade det regnat mycket. Då var skörden större i referensytan än vid solcellerna.

I juni, där den andra skörden togs, var det torrare väderlek. Då var skörden större vid solcellsanläggningen än vid referensytan.

Vid den tredje skörden var resultatet jämnare mellan de olika odlingsytorna.

Så i en skörd var solceller sämre för skörden och i en skörd bättre. Tar de här två trenderna ut varandra?

– Just de data håller vi på att utvärdera, säger Bengt Stridh.

Hans förhoppning är att solcellsanläggningar som kan samsas med odling ska förbättra markägarens ekonomi, genom att värdet på skörden kompletteras med markarrende eller el.

”Största frågan är hur solceller påverkar odlingen”

Tidigare har Bengt Stridh beräknat att solceller kan öka ungefär 0,4 procent i verkningsgrad per grad minskad solcellstemperatur. Men även om hypotesen är att även elproduktionen skulle gagnas av odlingen kommer experimentet vid Kärrbo Prästgård inte att ge ett svar på just det.

– Vi skulle behöva en sådan referens, det har vi inte än så länge. Men det är kanske inte den stora grejen heller. I det här projektet är den största frågan hur det går att kombinera solceller med odling och hur det påverkar odlingen, säger Bengt Stridh.

Projektet vid Kärrbo Prästgård löper vidare under nästa år.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller Solel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt