Omvända solceller kan generera el på natten

2020-02-04 14:18  
Bild från en solcellspark nära E18 mellan Enköping och Västerås. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare vill bygga ett slags anti-solceller som med hjälp av värmestrålning kan generera upp till 50 watt per kvadratmeter – dygnet runt.

Ett slags fotovoltaiska celler som genererar el dygnet runt. Det är en idé som forskare vid UC Davis presenterar i en artikel i den vetenskapliga tidskriften ACS Photonics.

Forskarna beskriver sin uppfinning som i det närmaste en omvänd solpanel. Istället för att alstra elektricitet genom att fånga solstrålar, ska de alstra el genom att sända ut värmestrålning i rymden.

Läs mer: Sand som åker lift – så vill forskarna lagra energi

Tekniken går ut på att panelerna absorberar värme från jorden. När värmen sedan strålar ut från panelen i form av infrarött ljus genereras en liten mängd ström. Forskarna kallar lösningen för värmestrålande celler.

”En vanlig solcell genererar el genom att absorbera solljus, vilket leder till att spänning uppstår och får ström att flöda. Med de här nya enheterna avges ljus i stället, och strömmen och spänningen går i motsatt riktning, men man genererar fortfarande el. Man måste använda andra material, men fysiken är densamma”, säger artikelns huvudförfattare professor Jeremy Munday i ett uttalande på UC Davis hemsida.

Läs mer: Strängnäs får Sveriges största solcellspark på 20 MW

Enligt Mundays beräkningar kan värmestrålande ”solceller” generera upp till 50 watt per kvadratmeter, dygnets alla timmar. Vanliga solceller har jämförelsevis en effekt på uppåt 200 watt per kvadratmeter.

Forskarna vid UC Davis ska nu konstruera små prototyper av sina anti-solceller för att testa hur väl de fungerar och hur hög effekt de kan få ut.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt