Nytt batteri gör både el och vätgas

2019-01-28 11:15  

Ett hybridbatteri som använder koldioxid för att generera både elektricitet och vätgas har presenterats av en internationell forskargrupp. Men en svensk professor tror att metoden blir dyr.

Arbetet har involverat forskare i Sydkorea och USA och letts av professor Guntae Kim vid det koreanska universitetet Unist, Ulsan National Institute of Science and Technology.

– Tekniker för infångning, användning och lagring av koldioxid har på senare tid fått mycket uppmärksamhet för att de kan ge en möjlighet att ta itu med de globala klimatförändringarna. Nyckeln till dessa tekniker är en enkel omvandling av stabila koldioxidmolekyler till andra material. Vårt nya system har löst problemet, säger Guntae Kim på universitetets hemsida.

Haven tar upp en del av de mänskliga koldioxidutsläppen och omvandlar dem till syra. Forskarna fokuserade på det fenomenet och kom på idén att leda ned koldioxid i vatten för att skapa en elektrokemisk reaktion.

Tusen timmar utan skador på elektroderna

Om syrahalten ökar kommer antalet protoner att öka, vilket i sin tur ökar förmågan att attrahera elektroner. Fenomenet kan alltså användas för att skapa ett batterisystem som genererar elektricitet.

Forskarnas batteri, som de kallar för Hybrid Na-CO2, består av en positiv och en negativ elektrod med en separator emellan, precis som ett vanligt batteri. Men katalysatorerna hålls i vatten och förbinds till den positiva elektroden med en blytråd. När koldioxid injiceras i vattnet startar processen som bildar elektricitet och vätgas.

Läs mer: Genombrott för längre livslängd på batterier

Den negativa elektroden består av metalliskt natrium och för att undvika korrosion hålls dess elektrolyt åtskild från den positiva elektrodens elektrolyt, som består av koldioxid upplöst i en vattenlösning.

Än så länge har forskarna nått en effektivitet på koldioxidomvandlingen om 50 procent. Enligt forskarna har systemet fungerat stabilt i mer än tusen timmar utan skador på elektroderna.

Professor: ”Bättre chanser för att tillverka bränsle ur koldioxid”

Dag Noréus, professor vid Stockholms universitet, kallar forskningsresultatet ”kul men mest av akademiskt intresse”:

– De använder metalliskt natrium för att neutralisera kolsyra till natriumkarbonat. De gör det i en elektrokemisk cell för att få tillbaka en del av den energi som omsattes för att tillverka natriummetallen. Det blir en rätt dyr metod, men bättre än att bara neutralisera kolsyran direkt. Och det kommer i en storskalig tillverkning att ge ett berg av natriumkarbonat, säger han.

En process som tillverkar bränsle ur koldioxid tror han har bättre chanser. Sådana resultat rapporterades i somras från en forskargrupp från Harvard som lyckades producera bensin från koldioxid.

De koreanska forskningsresultaten har publicerats i novemberutgåvan av I-Science, en systertidning till Cell.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt