Nya klimattjänsten en rejäl käftsmäll

2018-05-16 18:00  
Linda Nohrstedt, reporter på Ny Teknik.

KRÖNIKA ”Varenda krona du spenderar påverkar klimatet.” Så introduceras jag till den nya webbtjänsten Svalna. Sedan får jag en rejäl käftsmäll när jag inser vilken klimatbov jag är, skriver Lina Nohrstedt.

När jag först testar den nya tjänsten Svalna ser den inte ut att fungera. Datorn laddar länge, länge. Precis när jag ska logga in på nytt får jag beskedet att jag rankas som nummer 61 av 100 Svalnaanvändare i Sverige.

Det var ju ändå inte så tokigt, tänker jag, och börjar klicka runt bland tjänstens olika funktioner. Till slut inser jag att jag har missat att fylla in information om min profil. Det borde jag naturligtvis ha börjat med.

När jag väl har angett att jag bor i en villa som läcker värme som ett såll och har en bensindriven bil och äter kött lite väl ofta får jag ett helt nytt resultat. Nu rankas jag som nummer 89 av 100 användare.

Jag tröstar mig med att David Andersson, upphovsmannen till tjänsten, sa att jag inte skulle bli knäckt om jag fick en låg ranking. Än så länge består användarna sannolikt mest av extremt miljöintresserade personer.

Måste få bort 6,2 ton

Totalt släpper jag ut 13,6 ton koldioxidekvivalenter varje år, vilket är mer än genomsnittet 10,2 ton i Sverige. Mina största utsläpp, 4,2 ton, kommer från transporter. Boende står för 4 ton, övrig konsumtion för 3,4 och mat och dryck för 2,4 ton.

Den genomsnittlige amerikanen är dock en värre klimatbov med 28,8 ton per år. Å andra sidan har jag långt till kinesens medelutsläpp på 3,2 ton.

Tydligen är jag också en betydligt värre klimatsyndare än den genomsnittlige stockholmaren, som släpper ut 6,8 ton per år. Östersundarna är ännu bättre med 5,7 ton.

Enligt Svalna borde mitt utsläpp vara 7,2 ton per år. Jag måste alltså få bort 6,2 ton per år. En funktion i tjänsten låter mig testa olika åtgärder.

Läs mer: Här är sanningen om din klimatpåverkan

Jag har inte flugit någon gång under det senaste året. Så tyvärr kan jag inte vinna några utsläpp på att sluta flyga.

Men att vara sparsam, och hålla mina utgifter inom ”övrig konsumtion”, det vill säga kläder, kultur och skönhet, under 2 000 kronor per månad, skulle minska mina utsläpp med 1,8 ton per år. Svalna säger att jag i genomsnitt har lagt 7 472 kronor per månad i den kategorin.

Jag försöker förtvivlat att komma på vad jag kan ha köpt för den summan. Jag hatar ju att shoppa. Men det är klart, en skejtboard till dottern, nya skor till sonen och i vintras köpte jag faktiskt två nya vinterjackor till mig själv.

Uppmaningen blir att handla begagnat

Något förvånande kan jag också minska mina utsläpp med två ton per år genom att gå ner från 100 procents arbetstid till 80 procent, enligt Svalna. Forskning visar att en sådan förändring minskar utsläppen med 15 procent för svenska hushåll. ”Med lite mindre pengar i plånboken spenderar vi mindre på transporter och semestrar,” skriver Svalna.

Mycket roligare är det att fylla i Klimatkontot, en liknande tjänst som IVL Svenska miljöinstitutet har tagit fram. Den bygger på mina egna uppskattningar av inköp och livsstil. Där landar jag på 7,2 ton koldioxidekvivalenter per år.

Tyvärr säger även den här tjänsten att jag konsumerar mycket kläder, elektronik och hudvårdsprodukter. Uppmaningen från Klimatkontot blir att jag ska handla begagnat, byta till förnybar el i huset och skaffa en bil som går på förnybart bränsle.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer