Nu har Azelio börjat bygga det svenska energilagret

2021-09-22 15:31  

Svenska Azelio börjar tillverka sitt energilager, som laddas av värme och ger el via en stirlingmotor. Produktionen sker på tre svenska orter.

Företagets energilager består av en aluminiumlegering som ändrar fas när den värms upp samt en stirlingmotor som ger el. Sedan tidigare finns tekniken installerad i en testanläggning i Marocko, vilket Ny Teknik har berättat om.

Hittills har Azelio sålt två enheter i Sverige och en enhet till Dubai. En villkorad order har också tecknats i Egypten om 20 enheter.

Nu drar serietillverkningen igång. Den sker dels i företagets lokaler i Åmål, dels i fabriken i Uddevalla, och slutmontering i Vaggeryd. Den kompletta enheten sätts sedan samman vid respektive projektplats.

Tillverkning ska ske i fabriken i Uddevalla. Foto: Azelio

I ett pressmeddelande skriver Azelio att leverantörskedjan består av ett 70-tal europeiska företag. Inledningsvis ska tillverkningen ske i låg takt, för att sedan skalas upp till höga volymer under 2022.

En enhet kan ge 13 kW i 13 timmar

Tanken med energilagret är att förnybar energi ska kunna sparas till ett senare tillfälle, till exempel på natten när solen inte längre lyser. El från till exempel solceller driver elvärmare och aluminiumlegeringen övergår från fast fas till vätska. På så sätt lagras energin.

När sedan el behövs överförs värmen till stirlingmotorn, som drivs av temperaturskillnader och omvandlar värme till rörelse. Den rörelsen driver en generator som ger el.

Azelios energilager. Foto: Azelio

Men stirlingmotorns kalla del måste kylas kontinuerligt för att den ska fungera väl. Det görs av kylvatten, som då värms upp.

I vissa applikationer räknar företaget med att värmen i kylvattnet kommer att ventileras bort, men hos Industrisupport i Åmål ska värmen tas tillvara och överföras till fastighetens uppvärmningssystem via värmeväxlare.

Varje enhet kan ge en maximal elektrisk uteffekt om 13 kW. Om el tankas ut i den takten räcker lagret i 13 timmar. Varje lagerenhet har en elektrisk lagringskapacitet om 165 kWh.

– Men om man som Industrisupport kan utnyttja både el och värme blir det runt 500 kWh användbar energi som kan lagras i varje enhet, sa Jonas Eklind, vd på Azelio, i en tidigare intervju med Ny Teknik.

Azelio

Azelio har cirka 170 anställda och huvudkontor i Göteborg, fabrik i Uddevalla och utvecklingscenter i Göteborg och Åmål.

Tidigare hette företaget Cleanergy.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt