Nasa-chef: Klimatförändringarna handlar inte om tro utan fakta

2019-03-12 07:49  

Elektroingenjören och fysikern Sandra Alba Cauffman har jobbat på Nasa i 28 år, men har ingen önskan om att åka ut i rymden. Hon vill ha fötterna kvar på jorden.

Under glaciären Thwaites i västra Antarktis finns ett växande tomrum, stor som två tredjedelar av Manhattan och 300 meter högt. Det avslöjade en ny rapport ledd av Nasa i början av januari.

De flesta förknippar nog Nasa med rymdfärder och studier av vårt universum. Men det är inte hela bilden.

– Nasa är mer än astronauter, sa Sandra Alba Cauffman under sitt tal på Women in Tech-konferensen i Stockholm i förra veckan.

Det är vår egen planet som hon har fokus på som biträdande chef för Nasas enhet för geovetenskap, vars budget ligger på en tiondel av Nasas totalt 20 miljarder dollar varje år.

Med de pengarna försöker enheten studera den plats där vi människor bor, jorden, med rymden som utsiktspunkt.

Läs mer: Forskare larmar: Klimatkaos närmare än väntat

– Det ger oss en unik inblick i vår planet och en möjlighet att studera jorden som det kompletta, slutna system det faktiskt är. Det blir tydligt hur en sak påverkar en annan, som hur haven påverkar land, hur vegetation påverkas av regn och hur förändringar av klimatet kan göra torra platser torrare eller göra att det plötsligt börjar regna där det tidigare har varit torrt, berättar Sandra Alba Caufmann senare för Ny Teknik.

Dramatiska förändringar de senaste decennierna

Nasa har med hjälp av satelliter som Grace och Jason observerat hur isarna smälter och havsnivåerna höjs. Förändringarna har varit dramatiska under de senaste 30–40 åren och det är tydligt att trenden fortsätter, säger Sandra Alba Caufmann.

Sandra Alba Caufmann använder inte gärna uttrycket ”klimatförändringar” utan hellre ”en förändring av klimatet”, men är tydlig med att det egentligen inte är ett ämne för diskussion. Nasa sysslar inte med politik, utan bidrar med faktaunderlag som beslutsfattare sedan kan använda.

– Det handlar inte om att tro eller inte tro på klimatförändringarna. Det är ingen religion. Fakta finns där. Vi kan se det och mäta det, säger Sandra Alba Cauffman.

”Vi sysslar inte med att välja och plocka”

För dem som ändå har invändningar mot faktan säger Sandra Alba Caufmann att Nasa tar hänsyn till helheten, ett komplett bevismaterial som granskas och valideras av externa experter.

– Ibland tar folk bara hänsyn till bevis som passar dem, men vi sysslar inte med att välja och plocka. Vi tittar på alla bevis som vi har, på all data vi har, och vad detta säger. Det är inte bara en parameter, en sak eller ett mått. Du måste titta på alltihop.

Även om Nasa inte sysslar med politik, så kan myndigheten observera politikens påverkan på vår planet. Ozonhålet är ett exempel på det.

– Vi har i åratal mätt ozonhålet och kan se hur olika politiska beslut runt om i världen har påverkat det. Vi har sett det växa sig större och sedan sakta minskat, som en följd av besluten.

Nasa-chef som älskar Star Trek

– När jag var barn och vi fick vår första tv gick repriser av Star Trek. Jag följde serien då och maratontittar på Star Trek nu faktiskt, eftersom jag gillar den serien så mycket. Det har alltid inspirerat mig så oerhört mycket att vi kanske skulle kunna få till sådant som de har i serien. Om du tittar på Star Trek ser du plattor och mycket annan teknik som faktiskt finns i dag och fungerar. Jag har alltid sagt att om du kan tänka ut något, då kan det bli verklighet. Människor är väldigt kreativa, säger Sandra Cauffman, biträdande chef för Nasas enhet för geovetenskap.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt