Miljardprojekt ska digitalisera industrin med smarta system

2019-04-29 13:00  
Foto: Richard Renberg, LTU

Luleå tekniska universitet tar fram ett system som automatiskt översätter data mellan tekniker och komponenter från olika tillverkare.

Ny Teknik har tidigare skrivit om projektet Arrowhead, som avslutades 2017 och hade en tilldelad budget på 590 miljoner kronor. Syftet var att ta fram lösningar för interoperabilitet för automationssystem. Nu lanseras Arrowhead Tools, som har en budget på 950 miljoner och 81 deltagande parter, bland dem företag som Volvo lastvagnar, Bosch och Philips.

– Rapporter från företag som provat de här teknologierna inom bland annat Arrowhead, pekar på att de kan minska ingenjörskostnaderna för att bygga mindre automationslösningar med någonstans mellan 65 och 80 procent. I Arrowhead Tools sätter vi ribban lite lägre: kan vi sänka kostnaderna för utveckling och införande av flexibla och säkra digitaliserings- och automationslösningar med 25 till 60 procent så är vi glada, säger Jerker Delsing, professor i industriell elektronik vid Luleå tekniska universitet och koordinator för Arrowhead Tools.

Ska få igång en kommunikation

Syftet med det treåriga projektet är att skapa verktyg för nästa generations lösningar inom digitalisering och automation för den europeiska industrin. Dessa verktyg ska överbrygga det glapp som i dag hindrar en total integration av it och operationell teknologi, det vill säga hur industrin arbetar mot sakernas internet och det som brukar kallas system of systems (SoS).

– Det handlar om att ta fram ett automatiskt översättningssystem mellan områden som i dag inte alltid kommunicerar med varandra. Till exempel är det ju vanligt i industrin att man har ett automationssystem för produktionen och ett annat för underhållet, och de båda systemen pratar inte med varandra i någon större omfattning, säger Jerker Delsing.

Ingenjörer ska lägga sin kompetens på andra uppgifter

Men det handlar inte bara om automationssystemen.

– Att flytta data från ett verktyg till ett annat, det är ju något som ingenjörer till stor del sitter och gör manuellt i dag. Vi vill lösgöra ingenjörers kompetens och arbetstid till andra uppgifter, säger Jerker Delsing.

Den ekonomiska potentialen är svår att beräkna exakt, men den är utan tvivel mycket stor, enligt Jerker Delsing.

– En rapport från det europeiska industriförbundet Artemis räknar med en marknadstillväxt för elektroniska komponenter och inbyggda system från 1,7 triljarder euro 2017, till 3,2 triljarder 2025. Och i automationsvärlden är Europa the leading lady, men med den gamla teknologin. Självklart ska vi fortsätta vara det även med den nya teknologin, säger han.

Detta är Arrowhead Tools

Projektet har en budget på 950 miljoner kronor och 81 deltagande europeiska parter, varav 28 universitet och forskningsinstitut och 53 företag från bland annat fordons-, gruv-, elektronik- och mjukvarubranscherna. Bland de deltagande företagen finns Bosch, Philips, Mondragon och Infineon. De medverkande svenska företagen är Volvo lastvagnar, Boliden, Lindbäcks Bygg, Lundqvist Trävaru, Podcomp, BnearIT, och EQUA.

Ett viktigt mål är att skapa de facto-standarder inom digitalisering och automation. Grundplattform och verktyg ska testas och säkerställas i 22 industriella user cases. Den nya tekniken ska tillgängliggöras genom plattformen Arrowhead Framework, med öppen källkod.

Arrowhead Tools finansieras av de medverkande företagen och via ECSEL-JU (ett partnerskapsprogram inom EU:s Horizon 2020) samt deltagande länder. I Sverige sker detta via Vinnova.

Tommy Harnesk

Mer om: LTU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt