Premium

Miljardprojekt ska digitalisera industrin med smarta system

Luleå tekniska universitet tar fram ett system som automatiskt översätter data mellan tekniker och komponenter från olika tillverkare.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare skrivit om projektet Arrowhead, som avslutades 2017 och hade en tilldelad budget på 590 miljoner kronor. Syftet var att ta fram lösningar för interoperabilitet för automationssystem. Nu lanseras Arrowhead Tools, som har en budget på 950 miljoner och 81 deltagande parter, bland dem företag som Volvo lastvagnar, Bosch och Philips.

– Rapporter från företag som provat de här teknologierna inom bland annat Arrowhead, pekar på att de kan minska ingenjörskostnaderna för att bygga mindre automationslösningar med någonstans mellan 65 och 80 procent. I Arrowhead Tools sätter vi ribban lite lägre: kan vi sänka kostnaderna för utveckling och införande av flexibla och säkra digitaliserings- och automationslösningar med 25 till 60 procent så är vi glada, säger Jerker Delsing, professor i industriell elektronik vid Luleå tekniska universitet och koordinator för Arrowhead Tools.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här