Leif Johansson: ”Inte hållbart med en vaccinfabrik i varje land”

2021-03-26 14:46  

Astra Zenecas ordförande vill se samarbete i stället för protektionism. Samtidigt har bolaget dragit viktiga lärdomar om hur man i framtiden måste göra vid en kraftfull uppskalning av vaccinproduktion.

Astra Zeneca är ett av flera läkemedelsbolag som nu tillverkar vaccin mot covid-19. Samtidigt är samarbete i stället för konkurrens något som Leif Johansson särskilt ville lyfta fram.

– När man är beredd att samarbeta över institutionella och även företagsmässiga gränser på nya sätt så kan man göra saker snabbare och mer kraftfullt än annars. De nya konstellationerna har visat sig vara väldigt produktiva och innovativa. Jag hoppas att dessa insikter kommer att finnas kvar i världssamfundet också framöver, säger Leif Johansson.

Han medverkade på ett seminarium som arrangerades av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, på torsdagen. Temat för seminariet var vägen till vaccination – innovationerna, ledarskapet och de ekonomiska teorierna.

Redo att tillverkar tre miljarder doser

Enligt honom är Astra Zenecas inställning att man vill hjälpa till om man bara kan. För att ta fram vaccin för covid-19 arbetar bolaget dessutom utan att tjäna pengar. Bolaget har utlovat att tillverka upp till tre miljarder doser av sitt vaccin.

Läs mer: Därför halkar EU efter i vaccineringen

Leif Johansson säger att vaccinindustrin som helhet nu försöker att tillverka ungefär 67 gånger högre volymer av vaccin än vad industrin normalt gör under ett år. Att öka kapaciteten så kraftfullt är något som alla nu sliter hårt med.

– Det är svårt att göra vaccin, inte kvalitetsmässigt men utifrån perspektivet att få ett högt utbyte. Att öka volymerna innebär väldiga utmaningar, och vi överskattade vår förmåga att snabbt få till riktigt stora volymer, säger Leif Johansson.

Läs mer: Svenskt vaccinintyg kan vara klart i juni

Han tog även upp fenomenet med den vaccin-nationalism som har uppstått under coronapandemin, då flera länder och regioner tenderar till att enbart fokusera på den egna befolkningen. Detta blir extra påtagligt då produktionen geografiskt enbart sker på ett fåtal ställen. Exempelvis gör enbart Indien ungefär 60 procent av världens vacciner.

– Inte förrän alla är vaccinerade så blir världen säkrare. Reflexen att förbjuda vaccinexport är något som vi inte hade räknat med och som nu påverkar väldigt rejält i förmågan att leverera volymer över hela jordklotet. Vad som händer när vaccin- och komponentflöden fryser är svårt att förutse, säger han.

Bekymrad över vaccin-nationalism

Leif Johansson ser positivt på de lärdomar som bolaget har dragit men är väldigt bekymrad över den protektionism som breder ut sig.

– Om vaccin-nationalismen sprider sig så har vi på kort tid backat 35-40 år i utvecklingen av internationellt samarbete och det vill jag verkligen varna för. Tanken att bygga en vaccinfabrik i varje land är inte hållbar. Det kommer ju inte en pandemi varje år och jag är starkt för att man i stället samarbetar länder emellan och skapar en förutbestämdbarhet för hur man fördelar resurser, säger Leif Johansson.

Fotnot: Klicka här för att läsa Ny Tekniks stora sammanställning om coronapandemin

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt