Klarnas vd: Kina är bättre än oss på alla sätt

2018-12-05 10:55  
I gott sällskap. Tom Wehmeier, Atomico, Sebastian Siemiatkowski, Klarna, Roxanne Varza, Station F och John Thornhill, Financial Times under paneldiskussionen på Slush i Helsingfors, Foto: Kalle Wiklund

Europeiska teknikbolag blir allt vassare. Men gentemot Kina är vi fortfarande chanslösa, sa Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på techkonferensen Slush.

Just nu pågår Norra Europas största startup-konferens, Slush, i Helsingfors. Över 20 000 deltagare från en stor mängd olika länder har tagit sig till den finska huvudstaden för att mingla, visa upp sina företag och lyssna på några av världens mest framgångsrika teknikentreprenörer.

En av de profilerade talarna under konferensen var Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna. Inför en stor publik deltog han i en paneldiskussion där man bland annat talade om hur konkurrenskraftiga europeiska teknikbolag är jämfört med företag från USA och Kina. Bakgrunden var en färsk rapport från riskkapitalbolaget Atomico, som visar att den europeiska tech-sektorn är hetare än någonsin.

Läs mer: Europas tekniksektor boomar – 253 miljarder kronor har investerats

Moderatorn John Thornhill, redaktör på Financial Times, var snabb att poängtera att Europa enbart står för fyra procent av de ledande digitala plattformarna, och att vi inte har något bolag på topp 15-listan över teknikföretag med högst marknadsvärde i världen.

"Är Europa tillräckligt snabba utvecklingsmässigt jämfört med USA och Kina", var frågan som moderatorn Thornhill skickade över till Sebastian Siemiatkowski.

Svaret från Siemiatkowski lät inte dröja på sig.

– Jag tycker att europeiska bolag gör riktigt bra i från sig, och är väldigt konkurrenskraftiga jämfört med teknikföretag från USA. Men Kina spelar i en helt annan liga. Vi ska alla vara väldigt glada över att deras hemmarknad är så pass stor att de är fullt upptagna med att lyckas där, snarare än att komma hit för att utmana oss. Kineserna är snabbare, smartare, mer kreativa och arbetar hårdare än vad vi gör, sa han.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Föga förvånande lyfte Klarnas vd fram fintech som ett område där europeiska bolag är särskilt vassa.

– Självklart är förutsättningarna olika beroende på industri, men när det gäller fintech ligger Europa långt, långt före USA. Där finns kanske två, tre bolag som brukas nämnas. Här har vi 15 - 20 fintech-boalg som närmar sig eller är värderade till över en miljard dollar.

En betydande förklaring till Europas starka ställning inom fintech är EU:s betaltjänstdirektiv PSD2, enligt Sebastian Siemiatkowski.

– Vi ger aldrig EU kredd från någonting. Men i själva verket är PSD2 en fantastisk förändring för konsumenterna som också har skapat stora möjligheter för fintechbolagen. Det finns fortfarande delar där lagstiftarna inte gör ett bra jobb, som när det gäller optionsregler, men inom det här området gör de mycket att för att hjälpa europeiska fintech-bolag att ligga steget före.

Läs mer: Paypal och Izettle om blockchain: Löser inga problem i nuläget

Under året har Klarna storsatsat på att nyanställa, och öppnade i juni en ingenjörshubb i Berlin. Det finns en enkel förklaring till varför hubben startades där: Stockholm är för litet, berättade Siemiatkowski.-Stockholm har många framgångsrika bolag, som Spotify, Izettle och Klarna. Men vi har svårt att rekrytera tillräckligt många där. Just nu satsar vi på Berlin, som en otrolig multikulturell stad som vi verkligen kan växa i. Berlin har flera fördelar, exempelvis mängden av bostäder. Sverige är fantastiskt på många vis, men jag är övertygad om att Berlins position bara kommer att växa sig starkare.

Kalle Wiklund

Mer om: Klarna PSD2

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt