Kina skickar upp tre taikonauter till kommande rymdstationen

2021-06-16 07:47  
Rymdraketen på plats vid anläggningen i Gansuprovinsen i en bild från förra veckan. Foto: Wang Jiangbo/Nya Kina/AP/TT

Kina planerar att skjuta upp tre taikonauter i rymden på torsdagsmorgonen, för att arbeta på den kinesiska rymdstationen Tiangong.

– Kina fokuserar inte bara på månen, eller på Mars, eller sin rymdstation. De gör allt samtidigt, säger rymdforskaren Brad Tucker.

Rymdfärden blir Kinas första bemannade på fem år, och uppskjutningen ska ske från Jiuquan i Gansuprovinsen i norra Kina.

– Kina investerar miljarder i sitt rymdprogram. De gör på sätt och vis det USA och Ryssland gjorde på 1960- och 1970-talet. Mycket folk, mycket pengar, och mycket utforskning, säger Brad Tucker, doktor i astrofysik vid Australian National University.

Läs mer: Nasa kritiserar Kina efter okontrollerad raketkrasch

Kina har den senaste tiden utfört flera rymduppdrag. I maj landade sonden Zhurong på Mars, och i slutet av förra året besökte sonden Chang'e-5 månen.

– Det kommer bara att accelerera härifrån. Kina kommer att göra mer framöver, säger Tucker.

Utestängda av USA

De tre taikonauterna – som kinesiska rymdfarare kallas – är Nie Haisheng, 56, Liu Boming, 54, och Tang Hongbo, 45, enligt nyhetsbyrån Reuters. De skjuts upp ombord Shenzhou-12 med hjälp av bärraketen Långa marschen-2F, till den kommande rymdstationen Tiangong.

Arbetet de ska utföra är inte banbrytande eller speciellt i sig. De ska sätta ihop, eftermontera och förbereda modulen för formell verksamhet om ett och ett halvt år. Det är ett bygguppdrag, på sätt och vis, säger Brad Tucker.

Läs mer: Kinesiska taikonauterna framme på rymdstation

Uppdraget är det tredje av elva som behövs för att färdigställa Kinas rymdstation.

– Den blir inte lika stor som internationella rymdstationen ISS, utan mer som ryska Mir, säger Tucker.

Rymdstationen i sig blir inte heller banbrytande. Den kommer att kunna utföra ungefär samma uppgifter som ISS, enligt Brad Tucker.

Han säger att det finns två anledningar till att kineserna vill bygga en egen rymdstation. Dels är de är utestängda från ISS till följd av amerikansk lagstiftning, dels vill Kina ses som en rymdnation jämbördig med USA och Ryssland.

Kinas intåg i rymden kan också öppna dörrarna för andra länder, som av olika anledningar inte kan eller vill samarbeta med aktörerna kring ISS, tror Tucker. Kina är öppna med att utländska rymdfarare kommer att besöka Tiangong.

Bor trångt

De tre taikonauterna ska efter uppskjutningen bo ombord på cylinderformade Tianhe – den första av tre moduler i stationen – i tre månader, i ett utrymme 16,6 meter långt och med 4,2 meter i diameter.

– ISS är mycket större, och där kan sex-sju astronauter befinna sig ganska bekvämt. Storleken kommer att vara begränsning på den kinesiska. Rymdfararna där kommer att ha det "mysigt", de kommer inte att kunna ha fler än tre där samtidigt, säger Tucker.

Läs mer: Kinesisk rymdstation störtar mot jorden

Uppdraget leds av Nie, en veteran i sammanhanget då han också var med när Shenzhou-5 och Shenzhou-10 sköts upp i rymden 2003 respektive 2013. Han blir i och med uppskjutningen Kinas hittills äldste rymdfarare.

Kina ensamt?

ISS framtid efter 2024 är osäker. Det kan bli så att Kina är det enda landet med en aktiv rymdstation om ett par år. Tucker gissar dock att ISS får fortsatt liv, och betonar att Nasa redan arbetar med rymdstationen Gateway runt månen, och att företaget Axiom arbetar med en ny rymdstation.

Läs mer: Första kinesiskan nu i rymden

Bör någon oroas över Kinas planer?

– Jag skulle säga att som det ser ut nu så handlar det mest om utforskning. Men hur det blir med månen är oklart. Det är en kamp om att komma dit. Den som kan landa där och kontrollera resurserna kommer diktera en hel del om vad som sker i rymden framöver, säger han.

Mer om: Kina Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt