Här blir avloppsvatten från industrin till vätgas  

2021-02-09 06:00  

Med hjälp av en mikrob utvinns vätgas ur industrivatten från pappers- och massbruk. “Vi skalade upp det.”  

Tre pappers- och massafabriker har varit involverade i ett försök att ta vara på avloppsvatten från pappers- och massaindustrin och utvinna vätgas: Gruvöns bruk, Rottneros bruk och Skoghalls bruk.  

Detta är första gången man genomför vätgasförsök av detta slag i industriellt vatten. 

– Tidigare har det bara gjorts i labbskala med upp till tre liter vatten. Vi skalade upp det till drygt 400 liter, och tog det till pilotskala. Dessutom hittade vi en ström som gav bra resultat, säger Sudhanshu Pawar, forskare vid forskningsinstitutet Rise.

Bakterier bryter ner hemicellulosa till vätgas

Forskargruppen från Rise har undersökt möjligheterna att producera vätgas, bioplast och foderingredienser för fiskodling, som en del av vattenreningsprocessen hos pappers- och massabruk.

Läs mer: Avfallsrobotarna sorterar byggavfall – 11 000 föremål i timmen

Syftet är att förvandla avfallet till en resurs, som kan säljas eller användas i den egna industriella processen, samtidigt som man minskar avfallsmängden i pappers- och massaindustrin. En viktig fördel med metoden är att produktionen kan pågå samtidigt som bruket är igång på vanligt sätt.

Metoden utnyttjar vissa bakteriers förmåga att bryta ner hemicellulosa till vätgas och en proteinrik biomassa, som kan användas till fiskfoder. Samtidigt bildas organiska syror.

Det utgående vattnet och de ingående organiska syrorna hanteras i en bioprocess med mikrober, som renar processvattnet och samtidigt producerar biopolymerer.

– Vi började med att utveckla vätgasprocessen i labbskala, och frågade oss sedan om man skulle kunna använda restströmmarna på bruken som råvaror, säger Sudhanshu Pawar.

Siktar på att testa i full skala

Enligt forskningsrapporten visar resultaten att konceptet har potential att bidra till några av de viktigaste svenska miljömålen, och att ett scenario med enbart biopolymerteknologi redan nu skulle ge en tydlig affärspotential.

Men vätgastekniken behöver vidareutvecklas, innan konceptet kan implementeras. 

– Det finns fortfarande många utmaningar att lösa. Vi behöver göra en sådan här process mer ekonomisk och energieffektiv. Vi vet vilka metoder vi ska använda, men vi ska vidareutveckla dem i labbet, tillsammans med forskare på Lunds universitet, innan vi testar en fullskalig process, säger Sudhanshu Pawar. 

Detta är Multibio-projektet

Projektnamn: Miljötjänster från ett multifunktionellt bioraffinaderi (Multibio) 

Projektledare:  Sudhanshu Pawar och Karin Willquist, Rise 

Deltagare: Rise, Paper Province Billerud Korsnäs Gruvöns bruk, Rottneros bruk, Stora Enso Skoghalls bruk, Drinor, Fortum Waste Solution, Gårdsfisk, Karlstads universitet, Lunds universitet, Promiko och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Finansiär: Vinnova och industrin (5,3 miljoner kronor). 

 

Tommy Harnesk

Mer om: Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt