Här är riskerna när elpriset får oss att elda mer i kamin

2021-12-05 08:00  

I Ifs undersökning svarar svenskarna att de ska elda mer i kamin på grund av de höga elpriserna. Men försäkringsbolagets expert varnar för feleldning. "Det finns ofta en gräns för vad en kamin och skorstenen klarar", säger Per Sjölander till Ny Teknik.

Vi befinner oss i den mest brandfarliga säsongen. Under december och januari får SOS Alarm in 18 procent fler samtal om bostadsbränder jämfört med resten av året.

Den vanligaste startpunkten är matlagning i köket, men enligt statistik från MSB för de senaste tre åren så uppstod 1 av 8 bostadsbränder i en eldstad eller värmepanna.

Ett antal faktorer har nu gett oss rekordhöga elpriser, och i en ny undersökning genomförd av If svarar 20 procent att de på grund av den dyra elen kommer att elda mer flitigt i kamin den här vintern jämfört med tidigare.

Försäkringsbolaget konstaterar att inomhusbränderna ökar i takt med att temperaturen sjunker, och de ser ett problem med att folk eldar fel.

– Det handlar dels om materialet som man eldar. Det ska ju exempelvis inte vara tryckimpregnerat. Om man eldar ved som inte är tillräckligt torr så kan det på sikt orsaka brand, och har man riktig otur så kan hela huset brinna ner. För blöt ved ger mer tjärbildning på väggarna i skorstenen. Det kan impregnera hela murstocken, och när en brand väl får fart så kan det bli en ordentlig låga som dessutom är väldigt svårsläckt, säger Per Sjölander, avdelningschef för området brand-/vattenskador på If, till Ny Teknik.

Vad gäller för din eldstad?

Han konstaterar att många eldar varje dag. Då bygger man upp de här riskerna ganska snabbt, och det är inte säkert att sotaren som kommer en gång om året hinner hålla efter uppbyggnaden i skorstenen. Ett annat problem är att folk lastar in för mycket bränsle i sin kamin.

Man ska exempelvis inte "kompensationselda", och trycka in en massa ved bara för att man ska gå ut en stund. Avseende lämplig mängd så bör man titta på vad som gäller för den egna eldstaden,​ och gärna väga upp rätt mängd en gång så att man vet hur många vedträn det motsvarar. ​

Per Sjölander har som egen tumregel att inte lägga in mer än tre vedträn åt gången. För skorstenen har ofta en punkt där den inte längre kan hålla värmen inuti sig.

– Intilliggande material klarar ju av en vanlig eldning i skorstenen, men det finns en risk när man eldar väldigt mycket – för det finns ofta en gräns för vad en kamin och skorstenen klarar i hur mycket man eldar på ett dygn. Och om man överstiger de värdena så kan det ju bli så att värmen tar sig ut i omkringliggande konstruktion, som takstolar eller något liknande. Det kan bli en brand som uppstår där, säger Per Sjölander.

John Edgren

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt