Premium

Forskarnas labbodlade kött börjar likna en stek (men bara nästan)

Allt fler forskare och företag har börjat intressera sig för labbodlat kött. Men det är svårt att få till en produkt som liknar det kött vi är vana vid. Forskare kan ha hittat ett möjligt sätt. 

Publicerad

Labbodlat kött ses som ett möjligt alternativ till dagens köttproduktion, som kräver mycket landyta, vatten, djurhållning och slakt. Men mycket arbete återstår innan tekniken verkligen kan konkurrera med konventionellt kött. Ingen producerar ännu odlat kött i någon större skala, och tillverkningen är dyr.  

Forskare vid Tokyos universitet tycks ha tagit ett viktigt steg på vägen. Utgångspunkten har varit tekniker som utvecklats inom regenerativ medicin och att ta myoblast (ett förstadium till muskelceller) från kommersiellt nötkött. De har då lyckats odla fram millimeterstora köttbitar som ska likna en konventionell stek, sett till både konsistens och tuggmotstånd. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här