FOI-expert: ”Den mest sannolika förklaringen är nedskjutning av misstag”

2020-01-10 14:49  

Iran misstänks ha skjutit ned passagerarplanet PS752 med luftvärnsrobot av misstag. FOI-experten Andreas Hörnedal bedömer att uppgifterna är trovärdiga.

Det ukrainska planet PS752, en Boeing 737, kraschade tidigt på morgonen den 8 januari i utkanten av Teheran. Samtliga 176 personer ombord omkom.

Flera uppgifter gör gällande att planet sköts ned av misstag av iranskt luftvärn. Det hävdar till exempel Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som hänvisar till underrättelsekällor, samt flera amerikanska medier.

Planet kraschade några timmar efter att Iran hade beskjutit flygbaser i Irak där USA har trupper stationerade.

New York Times och Bellingcat har publicerat en film som tycks visa när det ukrainska passagerarplanet träffas av en robot.

Andreas Hörnedal, som forskar på vapensystemvärdering på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, tycker att misstankarna verkar stämma.

– Bilden man kan pussla ihop från olika källor ser rimlig ut, rent av övertygande. Det går inte att hitta specifika orimligheter. Så det kan mycket väl ha gått till på det sättet, säger han.

Undersökande journalister på Bellingcat har granskat var filmen har tagits och konstaterar att den filmades från en plats nordväst om planets startpunkt. Andreas Hörnedal bedömer att det är sannolikt att filmen verkligen visar en robotbeskjutning.

– Ja, det ser rimligt ut utifrån geometrin, robotens höjd, avstånd och fart, säger han.

"Roboten riskerar att dimpa ned i ett bostadsområde"

Andra spekulationer kring olycksorsaken handlar om att planet kan ha krockat med en drönare, eller att det skulle röra sig om sabotage, en terrorhandling eller motorfel.

– Men om det stämmer att filmen visar det aktuella planet är nog den mest sannolika förklaringen att planet sköts ned av Irans luftvärn av misstag. En krock med en drönare skulle inte se ut som på filmen, säger Andreas Hörnedal.

176 människor dog i kraschen. Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Om det verkligen var Irans luftvärn som sköt ned planet tror Andreas Hörnedal att det berodde på ett mänskligt misstag, inte ett tekniskt fel.

– Det är orimligt att man sätter ett system i helautomatiskt läge precis bredvid en flygplats. När man är över land får man lätt falska detektioner och riskerar att skjuta iväg robotar lite hur som helst. Det vill man undvika, speciellt när man står så där nära tättbefolkat område. Även om roboten inte träffar något riskerar den att dimpa ner i ett bostadsområde och då kan man få skador och dödsfall på grund av det.

Iran dementerar uppgifterna om nedskjutning

Luftvärnsoperatörerna borde ha haft kommunikation med flygledningen på flygplatsen och känna till det civila flygets trafik. Men Andreas Hörnedal tror att de kan ha missförstått något.

– Det kan också ha varit så att de såg planet som ett hastigt uppdykande hot på sin radar och var tvungna att ta ett snabbt beslut. De kan ha varit påverkade av Israels beskjutning av det syriska luftvärnet, där de syriska operatörerna inte hade så lång tid på sig att reagera. Det är mycket möjligt att man bygger upp den bilden i huvudet och tänker ”det här ska inte hända oss, nu ska vi vara på tå,” säger han.

En räddningsarbetare söker av området där passagerarplanet kraschade. Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Enligt Newsweek ska det ha rört sig om en rysktillverkad luftvärnsrobot av märket Tor-M1, som i Natosammanhang kallas för SA-15 Gauntlet. Sedan tidigare är det känt att Iran har tillgång till sådana system.

Bellingcat har publicerat bilder på rester av en sådan robot som sägs vara tagna i närheten av passagerarplanets färdväg, men har inte lyckats bekräfta den geografiska platsen.

Iran har dementerat uppgifterna om att landet ska ha skjutit ned planet av misstag.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt