Ericssons spektrumdelning ska göra 5g-utrullningen enklare

2019-03-07 06:00  
Radioutrustning från Ericsson på ett hustak. Foto: Ericsson

Ny innovation tillåter delning av spektrum mellan 4g och 5g. ”Vi har ingenjörer i absolut världsklass”, säger vd Börje Ekholm.

Utarmade efter dyra spektrumauktioner står operatörer inför en dubbel utmaning. Dels måste de investera i den infrastruktur som krävs för ett 5g-nätverk och dels måste de upplåta frekvenser till en kundkrets på ett par hundra personer. Alltså de tidiga användare som hunnit skaffa sig 5g-mobiler. Eftersom delar av frekvenserna på lågband och mellanband överlappar mellan 4g och 5g kan operatörerna tvingas välja bort en mogen och inkomstbringande 4g-marknad för en än så länge ekande tom 5g-värld.

– Det är ingen bra affär, konstaterar Fredrik Jejdling, nätverkschef för Ericsson.

Läs mer: ”Vi får en långsammare digitalisering i Sverige”

Men Ericsson har en lösning på problemet som de kallar spectrum sharing, eller spektrumdelning. Det svenska telekombolaget uppger att deras innovation är unik. Med spektrumdelning kan operatörerna allokera frekvensutrymmet – sömlöst mellan 4g och 5g – beroende på efterfrågan i varje given millisekund. Och den som har Ericssons radiosystem från 2015 och framåt kan slå på den här funktionen efter en uppdatering av programvaran.

Under sitt tal på mobilmässan MWC i Barcelona ansåg vd Börje Ekholm att spektrumdelning är en av sakerna som skiljer Ericsson från Huawei och Nokia.

– Det är det ekonomiskt mest rimliga sättet att introducera 5g i existerande band och få omedelbar nationell yttäckning. Vi kan dynamiskt blanda 4g- och 5g-trafik på samma spektrum. En del hade sagt att den här typen av spektrumdelning skulle vara omöjlig. Fel! Vi har ingenjörer i absolut världsklass.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt