Utarmade efter dyra spektrumauktioner står operatörer inför en dubbel utmaning. Dels måste de investera i den infrastruktur som krävs för ett 5g-nätverk och dels måste de upplåta frekvenser till en kundkrets på ett par hundra personer. Alltså de tidiga användare som hunnit skaffa sig 5g-mobiler. Eftersom delar av frekvenserna på lågband och mellanband överlappar mellan 4g och 5g kan operatörerna tvingas välja bort en mogen och inkomstbringande 4g-marknad för en än så länge ekande tom 5g-värld.
– Det är ingen bra affär, konstaterar Fredrik Jejdling, nätverkschef för Ericsson.
Men Ericsson har en lösning på problemet som de kallar spectrum sharing, eller spektrumdelning. Det svenska telekombolaget uppger att deras innovation är unik. Med spektrumdelning kan operatörerna allokera frekvensutrymmet – sömlöst mellan 4g och 5g – beroende på efterfrågan i varje given millisekund. Och den som har Ericssons radiosystem från 2015 och framåt kan slå på den här funktionen efter en uppdatering av programvaran.
Under sitt tal på mobilmässan MWC i Barcelona ansåg vd Börje Ekholm att spektrumdelning är en av sakerna som skiljer Ericsson från Huawei och Nokia.
– Det är det ekonomiskt mest rimliga sättet att introducera 5g i existerande band och få omedelbar nationell yttäckning. Vi kan dynamiskt blanda 4g- och 5g-trafik på samma spektrum. En del hade sagt att den här typen av spektrumdelning skulle vara omöjlig. Fel! Vi har ingenjörer i absolut världsklass.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.