Ericsson om Vonage-affären: Lösningen behövs i 5g – och i 6g

2021-12-02 11:35  

Vonage är Ericssons hittills största förvärv, och telekomjätten ser potential för bolagets teknik hela vägen till 6g-nätet. ”De har förmågor som kommer att behövas både i och bortom 5g”, säger Ericssons teknikchef.

Det kom som en blixt från klar himmel när Ericsson förra veckan meddelade att de avsåg att förvärva amerikanska Vonage för hisnande 55 miljarder kronor. Om affären går i lås blir det den svenska telekomjättens största hittills.  

För Ericsson själva är affären ytterligare ett steg på en redan utstakad väg. Det handlar, precis som med köpet av Cradlepoint förra året, om att sälja nätverkstjänster inte bara till mobiloperatörer utan direkt till företag.  

– Man ska se förvärven av Cradlepoint och Vonage som en del av exekveringen av den strategin. Där vi breddar den mobila infrastrukturen från endast konsumentnytta till företags- och samhällsnytta, säger Ericssons teknikchef Erik Ekudden till Ny Teknik.  

När Vonage startade runt millennieskiftet var ambitionen att tillhandahålla IP-telefoni. Men i takt med att tekniken utvecklades hittade företaget en ny nisch: CPaaS, communication plattforms as a service.  

Utvecklare som har stöd för exempelvis videosamtal, sms eller röstsamtal i sin applikation eller tjänst slipper utveckla detta själva. Istället köper de in tjänsten via ett företag som Vonage och bygger in i sin egen app. 

Läs mer: Ny kontorsmodell väntar för Ericsson – men facket är kritiskt

”Stort behov hos utvecklare”

Från tvåfaktorsinloggning via sms till nätläkare finns ett brett spann av företag som använder sig av CPaaS-tjänster. Vonage själva har 120 000 företag på sin kundlista, och över en miljon utvecklare jobbar med bolagets plattform VCP.   

– Vi ser att det finns ett stort behov framgent av att göra det enklare för utvecklare att komma åt nätresurser. Det finns ett antal väldigt intressanta områden som produktivitet, hälsa, augmented och virtual reality och transportsektorn som är på väg att börja använda allt mer av nätet, inte minst 5g-näten, säger Erik Ekudden.  

Han menar att antalet företag som behöver enkel tillgång till kommunikationslösningar via företag som Vonage bara kommer att öka när 5g-näten blir ordentligt utbyggda. En utveckling som troligen bara kommer att tillta när vi mot slutet av detta årtionde börjar snegla mot 6g-nätet.  

– Det här är inte ett förvärv vi vill göra för de kortsiktiga synergierna, utan för medellång och lång sikt. Det här är definitivt förmågor och värden som kommer att behövas både i 5g, bortom 5g och när vi kommer in i 6g, säger Erik Ekudden.

Läs mer: Så ska Ericsson sänka fördröjningen i 5g-näten

Siktet inställt på metaverse?

Exakt hur Vonage ska integreras med resten av Ericsson vill bolaget inte prata om i dagsläget. Sådana besked vill företaget hålla på tills förvärvet blir klart, vilket väntas ske under andra kvartalet nästa år. 

– Men de har en väldigt stor kundbas och ett stort utvecklarcommunity och jag tror definitivt man kan se synergier både med vår existerande affär och vår strategi framåt, säger Erik Ekudden. 

Just nu talas det väldigt mycket om utvecklingen av ett metaverse, och vissa analytiker pekar ut förvärvet av Vonage som ett steg ditåt. Ligger det något i det? 

– Vi har inte använt begreppet metaverse själva, däremot pratat om snarlika framtidsmöjligheter. Vi har jobbat med 5g-teknik för digitala tvillingar, augmented reality och en stor del av framtiden, även för vår bransch, handlar om hur vi på ett integritetssäkert och högkvalitativt sätt kopplar ihop den digitala och fysiska världen. 

Simon Campanello

Mer om: Ericsson Vonage

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt