Varför köper Ericsson upp Vonage för 55 miljarder?

2021-11-22 14:43  
Under måndagmorgonen meddelade Ericsson att de köper det amerikanska molnbolaget Vonage. Foto: TT

Den svenska telekomjätten gör ett av sina största förvärv någonsin. Men varför – och vad sysslar egentligen Vonage med?

Vad är det som har hänt? 

Under måndagmorgonen meddelade Ericsson att de köper upp det amerikanska molnbolaget Vonage för 55 miljarder kronor. 

Vad gör Vonage?  

Företagets största affärsområde är något som på it-lingo kallas för CPaaS - Communication Platform as a Service. Enkelt förklarat tillhandahåller de kommunikationslösningar som andra företag kan använda sig av. 

Ett konkret exempel är Arbetsförmedlingen, som under coronapandemin använt sig av Vonages tjänster för att bygga en funktion där handläggare kan ha videomöten med arbetssökande. 

I dagsläget uppges Vonage ha runt 120 000 kunder, och fler än en miljon registrerade utvecklare jobbar med projekt som använder sig av Vonage Communication Platform (VCP).

Läs mer: Störst i Sverige: Över 10 000 på Ericsson ägnar sig åt framtiden

Hur fungerar det? 

Vonage tillhandahåller api:er, färdiga funktioner som utvecklare kan bygga in i appar och tjänster. Istället för att utveckla en egen funktion för röstsamtal eller videomöten kan en apputvecklare helt enkelt köpa in den tjänsten från Vonage.  

Vilka nytta kan Ericsson dra av Vonages teknik?  

I sitt pressmaterial trycker Ericsson på att utbyggnaden av 5g-nätet kommer att bana väg för fler nya kommunikationslösningar. De nämner vård, utbildning och självkörande fordon som tre områden där kommunikations-api:er kommer att behövas.  

Bolaget menar också att det går att se prestandaförbättringar för streaming av dataspel och applikationer för virtuell och förstärkt verklighet. 

Läs mer: Vad är metaverse, och varför pratar alla om det nu?

Hur unik är Vonages teknik?  

Bolaget är en av de ledande leverantörerna globalt sett, men det finns en rad konkurrenter. En analytiker säger till Dagens Industri att Vonage i nuläget är det femte största bolaget i sektorn. Ett av de största namnet är svenska Sinch, som nu pekas ut som en het uppköpskandidat efter Vonage-affären.  

Simon Campanello

Mer om: Ericsson Vonage

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt