Bränslebolaget tillverkar syntetbränsle av koldioxidutsläpp

2018-10-25 06:00  

Att omvandla industriella koldioxidutsläpp till kolväten, som sedan förädlas till fossilfri bensin och diesel. Det testas just nu av bränslebolaget ST1 och det finländska forskningsinstitutet VTT.

ST1 och forskningsinstitutet VTT har lanserat ett pilotprojekt som syftar till att producera fossilfri bensin, diesel och kemikalier från industriell koldioxid. Projektet genomförs vid ST1:s bioraffinaderi i Jokioinen i sydvästra Finland.

– Syftet är att producera syntetiska drivmedel som kan ersätta alla typer av fossila bränslen. Här handlar det om koldioxid från etanolframställning, men vi tror att den här metoden kan användas på alla typer av industriella koldioxidutsläpp, säger Jukka Hietanen, konceptutvecklingschef på ST1.

I grund och botten handlar det om att extrahera koldioxid från etanolproduktionen och från väte producerat med vattenelektrolys. Koldioxiden omvandlas till kolväten, vilka förädlas till de syntetiska slutprodukterna.

– Vi har tidigare testat tekniken i laboratorium, men det här är första gången vi gör det i en riktig miljö och omvandlar industriell koldioxid till andra produkter, säger VTT:s projektledare Janne Kärki.

Läs mer: Semcon automatiserar svensk bränslecellstillverkning

Pilotanläggningen består av integrerade mobilbehållare: en enhet för bearbetning av koldioxid, en enhet för produktion av väte, och en syntes-enhet för att omvandla koldioxid och väte till flytande och fasta kolväten.

– Vi vet att elektrolysen och syntes-enheten fungerar var för sig. Nu ska det bli intressant att se hur de fungerar tillsammans, säger Jukka Hietanen

Projektet ingår i VTT: s strategiska forskningsinitiativ för att hitta lösningar som kan mildra klimatförändringarna. ST1 framhåller att det ligger i linje med deras strategi att utveckla sofistikerade förnybara bränslen som kan ersätta importerade fossila bränslen.

Läs mer: Vegetabilisk maskinolja testas i Gnosjö

– Men målet är också att skapa nya affärsmöjligheter till exempel för bränsle- och kemikalieproducenter. Förutom att testa och demonstrera tekniken, kommer vi också att utvärdera den tekniskt ekonomiska lönsamheten för en rad industriprocesser som bygger på koldioxid, säger Janne Kärki.

Pilotprojektet har inletts och ska pågå under fem veckor.

– Fungerar det på bioraffinaderiet, så fungerar det i andra industrier. Det är därför vi byggt anläggningen i mobilt utförande. Till våren ska delar av utrustningen skickas till Tyskland för en demonstreras i en industripark utanför Frankfurt, säger Janne Kärki.

Projektet

Piloten pågår i fem veckor vid ST1:s bioraffinaderi i finska Jokioinen. Den ingår i ett tvåårigt projekt som heter Bioeconomy +, som samfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, VTT och ett antal partners. All utrustning kommer att finnas tillgänglig för intresserade att använda i andra processmiljöer och projekt.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt