Zapata gör ett nytt försök att flyga över kanalen

2019-07-30 09:24  
En skärmdump från en video som visar när Franky Zapata lyfte från Calais. Foto: Bloomberg Tictoc

Den första flygningen slutade med bad i kanalen. Nu ska den flygande soldaten Franky Zapata göra ett nytt försök att korsa Engelska kanalen med sin Flyboard Air.

Redan efter det misslyckade försöket meddelande uppfinnaren Franky Zapata att han skulle göra ett nytt försök att ta sig över Engelska kanalen med sin flygande bräda.

Nu berättar fransmannens team att försöket ska genomföras detta veckoslut. Väderförhållanden avgör om det blir på fredag, lördag eller söndag.

Det var förra torsdagen – 110 år efter att det första flygplanet tog sig över Engelska kanalen – som Zapata skulle genomföra sin uppmärksammande flygning från Calais på den franska sidan till Dover på den brittiska.

Missade landningsplattformen på halva vägen

Efter 18 kilometers färd på tio minuter var målet att landa på en plattform, cirka en kvadratmeter stor, på en väntande båt i den engelska sidan av kanalen och hänga på sig en ny laddning med fotogen – med en totalvikt på 36 kilo – för att kunna flyga resterande 17 kilometer.

Men vågor försvårade landningsförsöket. Zapata missade plattformen med ett par centimeter och hamnade i vattnet.

Zapatas team säger att 40-åringen har spenderat sin tid efter kraschen med i sin hemstad Marseille med att reparera den elektroniska utrustningen som blev förstörd när han missade landningen.

Läs mer om Zapatas bräda här.

Per Danielson

Mer om: Flygfarkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer