Ur för bättre lur

2012-02-08 12:18  
Med hjälp av ett datorprogram och en klocka som övervakar sömnen kan man förbättra sina sovvanor. Foto: Innovative Sleep Solutions

Med ett armbandsur som analyserar sömnen ska man vakna piggare.

Teorin bakom Sleeptracker är att man vaknar piggare om man väcks när inte sömnen är så djup.

Med armbandsuret Sleeptracker Elite får man hjälp med det. Klockan övervakar sömnen och registrerar hur djup sömnen är. Sedan väljer den att larma med ljud eller vibrationer under en period när sömnen är lätt. Först ställer man in vilket klockslag man vill vakna och ett tidsfönster kring detta. Väljer man 20 minuter och väckning klockan sju så letar uret fram en lämplig väckningstid mellan 06:40 och 07:20.

Liknande funktioner finns i mobilappar men företaget Innovative Sleep Solutions säger sig vara först med ett ur som analyserar sömn.

Klockan har funnits ett tag på marknaden och nu släpper företaget även en ny version av ett datorprogram som komplement. Det heter Sleeptracker Analytics som kan laddas ner gratis för ägare av armbandsuret.

När klockan kopplas till datorn kopieras all sömndata från natten över till programmet. Det ger en bild av hur sömnen varit och visar hur länge man sovit och under vilka perioder sömnen varit djup och när den varit störd.

Programmet kan visa och jämföra flera nätters sömn för den som vill skaffa sig en bättre bild av sina sovvanor. Då kan man även mata in när man exempelvis drack kaffe innan man gick till sängs och om man exempelvis körde ett sent träningspass. Tanken är att man då kan skaffa kunskap om hur koffein och kroppsansträngning påverkar sömnen.

I USA säljs sömnklockan för 150 dollar.

Jan Melin

Mer om: Sömn Sömnanalys

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer