Uppslagsboken är död Leve uppslagsverket!

2012-03-15 11:58  
Encyclopaedia Britannica som tryckts sedan 1768 finns nu bara i digital form.

Den tryckta versionen av uppslagsverket Encyclopaedia Britannica som funnits i 244 år läggs nu ner. Men lever vidare på webben.

Sista exemplaret av Encyclopaedia Britannica har lämnat tryckpressen. Första upplagan kom redan 1768 och har funnits sedan dess. Men det lever vidare i digital form. Det kompletta uppslagsverket med 120 000 artiklar finns på webben och ett begränsat urval säljs som dvd.

Nedläggningen annonseras i ett kortfattat blogginlägg utan någon tydlig förklaring om orsaken. Men man kan väl gissa att försäljningen av de 32 tryckta banden som kostar nästan tio tusen kronor stadigt gått ner i takt med att webbens uppslagsverk blir allt bättre. Exempelvis Wikipedia som skriver att Encyclopedia Britannica var den första encyklopedien som dök upp på internet vilket skedde redan 1994.

Normalpriset för att använda webbversionen är omkring 480 kr/år men är just nu gratis fram till och med 19 mars.

Även det svenska uppslagsverket Nationalencyklopedin finns numera bara i digital form. Det 20 band stora originalverket började publiceras 1989 och såldes fram till 2010. Men det finns även i en tryckt nedbantad version som nu säljs.

Webbupplagan av det kompletta verket lanserades 2000 och kostar 600 kronor per år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer