UFO-förening sökte ledtrådar genom dörrknackning

2018-08-27 08:28  

UFO-Sveriges dörrknackning gav inga nya ledtrådar till vad som hände i Björkvik 1989. I stället växte organisationens arkiv med flera svårförklarliga observationer.

Tre blinkande lampor, en lucka på undersidan och en kupol ovanpå. Föremålet svävar en stund fritt i luften och försvinner sedan bort.

Riksorganisationen UFO-Sverige samlar in och utreder berättelser från människor som har gjort observationer av saker som de själva inte kan förklara. Många gånger finns svaren i meteorologin eller i vanlig flyg- och rymdfart, men i föreningens stora arkiv finns flera ouppklarade fall.

Läs mer: Därför har utomjordingar inte besökt oss

Ett av dem stammar från Björkvik i Katrineholms kommun. 1989 såg en kvinna och hennes dotter föremålet med de tre blinkande lamporna. Det var minst fem meter i diameter och format som en diskus.

Knackade dörr

På lördagen knackade medlemmar i UFO-Sverige dörr i Björkvik för att ta reda på om någon annan sett det flygande föremålet. Medlemmarna pratade med boende i runt hälften av Björkviks 250 hushåll men kammade noll. Nästan.

Läs mer: Fysikerns teori: Så här ser utomjordingar ut

– Huvudmålet var att få in fler rapporter om det som hände 1989. Vi fick en väldigt intressant observation, men den ägde rum 10 mil söderut. Den var lite annorlunda, men inte helt olik. Den här observationen gjordes kvällstid och tre personer såg ett föremål med olikfärgade lampor och som lyste upp under sig, som om det var dag, säger Clas Svahn, vice ordförande och internationell samordnare i UFO-Sverige.

TT: Har ni kommit närmare en förklaring av observationen från 1989?

– Nej, jag tror tyvärr inte det. Då hade vi behövt hitta någon som sett något i Björkvik. Nu fick vi i stället fler observationer att utreda. Men vi ställde frågor om dem som gjorde observationen 1989 och de fick bara goda vitsord. Det känns skönt att de är trovärdiga vittnen.

Märkliga saker

Clas Svahn kallar dörrknackningen en framgång och UFO-Sverige planerar att återvända till Björkvik. Bland de drygt 170 personer som föreningens medlemmar intervjuade kunde 20 berätta om märkliga saker de sett.

Läs mer: Har du vad som krävs för att bli astronaut?

– Det blir tolv procent och det stämmer väl med vad vi vet sedan tidigare. Cirka tio procent av befolkningen har sett saker som de inte kan förklara, men som de aldrig har rapporterat om. Inom 100 meter i ett villaområde i Björkvik hittade vi sju personer som varit med om saker som de aldrig pratat med varandra om, säger han.

Mer om: Ufo Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer