Taggad i slalombacken - med rfid

2009-03-04 13:41  

Rfid-utrustning på skidorna ska göra skillnad mellan tro och vetande när det gäller perfekt slalomåkning. Färden i pisten registreras tusen gånger i sekunden.

I stället för att granska videoupptagningar av åken, och därefter försöka sig på analyser till varför det gick bra eller dåligt, ska det framöver bli möjligt att få färden plottat.

Tyska Fraunhoferinstitutet för fabriksautomation i Magdeburg har monterat rfid-kretsar på slalomskidor och sedan mängder med mottagare för att ta upp de utsända signalerna i backen.

Tusen signaler i sekunden sänds ut och genom att analysera tiden som signalen behöver för att nå mottagaren är det möjligt att lokalisera sändarens position på tre centimeter när.

En dator beräknar skidans position varje millisekund och visar färden på en skärm. En tränare kan exakt få reda på om skidorna gått parallellt ner för backen och om åkaren har lyckats skära rätt i svängarna.

Ursprungligen en idé av österrikiska företaget Abatec har ingenjörerna vid Fraunhoferinstitutet och forskare vid universitetet i Magdeburg testat hur utrustningen ska kunna användas i verklig skidbacksmiljö. Det har varit så till synes enkla frågor som att fästa rfid-utrustningen på skidorna så att signalerna kan sändas oavsett hur skidorna vinklas i svängarna.

Nu har rfid-skidorna testats i en inomhushall för slalomåkning och uppges vara klara för en provtur i riktigt krävande utomhusbackar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer