Sugen på en t-rex? Nu är Stan till salu

2020-09-18 11:11  
Stan, en av de största och mest kompletta skeletten från en Tyrannosaurus rex, finns till beskådan fram till 21 oktober på Christie's i New York. Foto: Mary Altaffer

Har du lite plats över i hemmet och en massa miljoner på banken du inte vet vad du ska göra med? Då kan du lägga ett bud på skelettet från en över 60 miljoner år gammal Tyrannosaurus rex som ska säljas på auktion.

Dinosaurien, som fått namnet Stan efter den person som upptäckte den, hittades 1987. Den består av 188 ben och är runt tolv meter lång och nästan fyra meter hög. Bjässen, som befinner sig i New York, säljs av brittiska auktionsfirman Christie's och man förväntar sig att prislappen landar någonstans mellan sex och åtta miljoner dollar (ungefär 50–70 miljoner kronor).

– Det finns inte så många bra kompletta skelett, säger James Hyslop vid Christie's.

– Det är möjlighet man bara får en gång under en generation att förvärva en T-rex så komplett som den här.

Läs mer: T-rex hade faktiskt användning för sina pyttesmå armar

Stan finns att beskåda fram till 21 oktober. Hans huvud är dock så tungt att det ersatts av en replika, medan det riktiga presenteras vid sidan av.

– Hans längsta tand är elva tum (drygt 27 centimeter) lång. Det är skräckinjagande att se, säger Hyslop.

Fakta: Tyrannosaurier

Tyrannosauriderna är en familj, Tyrannosauridae, bland rovdinosaurierna. Den uppstod sent under dinosauriernas era, för cirka 80 miljoner år sedan och försvann i samband med det stora massutdöendet för 66 miljoner år sedan.

Familjen omfattar ett antal ikoniska arter som Tyrannosaurus rex. Alla var mycket stora med vikter på fem ton eller mer.

Den har sitt tidigaste ursprung i mitten av juraperioden för cirka 160 miljoner år sedan. Dessa föregångare var dock mycket mindre och mer primitiva än de sentida, äkta tyrannosauriderna. De senare fanns, så vitt känt, bara i Nordamerika och Asien, men inte på andra kontinenter.

Källa: PNAS.

Mer om: Dinosaurier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer