Styrkebesked från Volvo

2016-04-12 16:01  
Här lyckas en Volvo med ny växellåda dra iväg ett 750 ton tungt släp. Foto: Volvo Lastvagnar

För att demonstrera en ny växellåda lät Volvo en av sina lastbilar dra ett släpp som väger 57 gånger mer än själva bilen.

Enligt specifikationen ska Volvos ny automatväxellåda I-Shift med krypväxlar kunna dra en last på 325 ton från stillastående. För att testa vad den verkligen förmår kopplade Volvo ihop 20 släpvagnar med lastbilen FH16 på 750 hästkrafter vilket gav den 300 meter långa karavanen en totalvikt på 750 ton.

Bakom ratten i Göteborgs hamn satte sig Magnus Samuelsson som tidigare vunnit titeln världens starkaste man. Och försöket lyckades. I låg låg fart lyckades kraftmannen dra igång släpet och köra det 100 meter.

- De nya krypväxlarna gör det möjligt att dra mycket tunga last, starta i svår terräng och köra i hastigheter så låga som 0,5 km/h. För riktigt tunga laster använder man vanligtvis specialtillverkade lastbilar, men här använder vi en Volvo FH16 med en drivlina som kommer direkt från fabriken, säger produktchefen Peter Herdin i ett pressmeddelande.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer