Styr rullstolen med<br></br> hjärnkraft och 3d-karta

2009-05-04 12:53  
Den förlamade kan styra sin rullstol med tankekraft, genom att koncentrerat betrakta destinationen på en tredimensionell karta på en skärm.

Titta koncentrerat på 3d-kartan och rullstolen kör dig dit du vill. En ny spansk teknik för att styra med hjärnkraft ger hopp åt förlamade.

Forskare vid universitetet i Zaragoza i Spanien har utvecklat en teknik som kan hjälpa förlamade att styra sin rullstol helt med tankekraft. Användaren betraktar koncentrerat destinationen han eller hon vill nå på en tredimensionell karta på en skärm. Den önskade riktningen fångas upp av en ”mössa” med 16 elektroder som registrerar hjärnans svaga elektriska signaler med hjälp av EEG, elektroencefalografi, en vanlig metod inom sjukvården.

3d-kartan skapas och uppdateras av en laserskanner på rullstolens framsida, medan sensorer på hjulen håller redan på positionen. På så vis kan rullstolen köra till målet utan att krocka med hinder på vägen.

Än så länge rör det sig om en prototyp som enligt forskarna testats med gott resultat av fem friska försökspersoner. Deras studie ska presenteras vid konferensen Icra, International Robotics and Automation Conference som arrangeras i Kobe i Japan i mitten av maj.

Många forskargrupper världen över utvecklar olika metoder att styra rullstolar, robotar och proteser genom att registrera hjärnans signaler. Ny Teknik har tidigare exempelvis skrivit om japanska försök att styra rörelser hos en humanoid (en människolikande robot) och amerikanska försök där en apas hjärna styr en robotarm.

Charlotta von Schultz

Mer om: EEG Tankekraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer