Stol av komposit blir kompost

2009-04-24 07:37  
Papuru

En slitstark stol tillverkad av pappersmassa visas upp på möbelmässan i Milano i veckan.

Det ser ut som papper, och det känns som papper när man tar på det. Men ett par millimeters tjocklek räcker för att bära en människas tyngd.

Det utlovar Södra Cell som ligger bakom materialet i barnstolen Parupu som lanseras på möbelmässan i Milano.

Den miljövänliga stolen har skapats av designföretaget Claesson Koivisto Rune i samarbete med Södra Cell och forskningföretaget STFI Packforsk.

Det innovativa materialet är en komposit som består av pappersmassa och en polymer baserad på mjölksyra från majs. Stolen är därmed komposterbar.

Södra Cell hoppas att materialet som fått namnet Durapulp ska kunna ersätta exempelvis plast i flera typer av produkter.

–Parupu är den första produkten i den här typen av material, som till 100 procent består av förnybar cellulosa. Vår förhoppning är att stolen ska väcka intresse och tankar hos våra befintliga kunder men också öppna upp för en dialog med nya kundgrupper och nya marknader, säger Karin Emilsson som är Södras forsknings- och utvecklingschef i ett uttalande.

Parupu betyder massa på japanska.

Charlotta von Schultz

Mer om: Papper Möbler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer