Spana in den blodröda supermånförmörkelsen

2019-01-21 07:17  

Under måndagsmorgonen kunde en blodröd supermåne beskådas över himlen. Och det var verkligen en speciell händelse - nästa gång det blir en lika lång och spektakulär total månförmörkelse står almanackan på 2029.

Såg du supermånförmörkelsen på morgonen? Har du lyckats fånga den på bild? Skicka bilden till redaktionen@nyteknik.se - vi publicerar ett urval här på sajten.

Tidigt på måndag inträffade en total månförmörkelse, där fullmånen är helt skuggad av jorden. Dessutom var det en så kallad supermåne. På Umevatoriet, ett vetenskapscenter med koppling till Umeå universitet, håller man öppet från klockan fem för intresserade som vill följa årets stora astronomiska händelse.

– Vi håller tummarna för att vädret är bra. Än så länge visar de lovande väder, men det kan ju ändra sig ganska fort, säger Marianne Eik, pedagog vid Umevatoriet.

Blodmåne, röd supermåne, supermånförmörkelse

Totala månförmörkelser i sig är inget ovanligt, det kan inträffa flera gånger per år. Det som gör den här speciell är att fullmånen kan upplevas som extra stor.

– Månens bana runt jorden är elliptisk. Ibland är den närmare jorden och ibland lite längre i från, och när den är som närmast jorden så brukar man kalla den för supermåne, förklarar Marianne Eik.

Läs mer: Då kan du se århundradets längsta totala månförmörkelse

När supermånen hamnar i jordens skugga blir den förmörkad.

– Man skulle ju kunna tro att den blir helt svart, men när solen lyser förbi jorden passerar solljuset genom jordens atmosfär och speglar sig på månen så att den blir blodröd, säger Marianne Eik.

Fenomenet kallas ofta för blodmåne, men Marianne Eik föredrar benämningen supermånförmörkelse.

– Det som är speciellt den här gången är också att den varar under väldigt lång tid. Nästa gång det blir lika långvarigt är inte förrän den 20 december år 2029.

Månförmörkelsen är total från klockan 05.40

Månförmörkelsen kommer att kunna ses i hela Sverige om inte molnen skymmer. Den inleds vid halv fyra på morgonen och avslutas strax före klockan nio, men då har ju solen redan hunnit gå upp på de flesta platser i landet. Total månförmörkelse är det mellan 5.40 och 6.43.

Marianne Eik tipsar människor att titta upp mot sydväst på himlen när de är på väg till jobbet. Och förmörkelsen är nästan som bäst efter klockan 6.12, då månen blir ljusare och ljusare.

– Det som är häftigt är att man kan se jordens rondör, jordens kurva, på månen när den kommer ur jordskuggan, säger hon.

Mer om: Månen Astronomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer