SpaceX Dragon har dockat

2012-05-28 12:29  

Nu har den första privatägda rymdfarkosten nått fram till rymdstationen ISS.

Rymdfarkosten SpaceX Dragon är nu lyckligt sammankopplad med den internationella rymdstationen ISS.

Enligt Cnet var infångandet en komplicerad och dramatisk manöver som pågick i flera timmar innan astronauten Donald Pettit kunde fånga in Dragon och koppla ihop den med rymdstationen.

Nu har även luckan till Dragon öppnats och besättningen på ISS har börjat föra över den last som hämtats från jorden. Totalt handlar det om ett halvt ton förnödenheter som mat, datorutrustning och vetenskapliga instrument som behövs på rymdstationen.

Det här är första gången som ett privatägt företag sänt en rymdfarkost till ISS. Tidigare var det främst rymdfärjorna som skötte dessa uppdrag. Men sedan Nasas sista rymdfärja landat har rymdmyndigheten överlåtit verksamheten till privata intressen.

Företaget SpaceX har fått ett kontrakt på tolv transporter med totalt 20 ton förnödenheter till ISS där den första nu alltså klarats av.

Även företaget Orbital Sciences har fått ett kontrakt av Nasa om att transportera samma mängd gods under åtta rymdfärder.

För detta ska Nasa betala sammanlagt 25 miljarder kronor till de båda företagen.

Jan Melin

Mer om: SpaceX Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer