Smart blindkäpp visar rätt väg

2009-08-04 14:43  

Med hjälp av radiotaggar har amerikanska forskare tillverkat en käpp som varnar synskadade för hinder och visar rätt väg.

Ett av de största problemen för synskadade är att hitta rätt promenadväg och undvika olika hinder.

Det var utgångspunkten för elektronikprofessorn Kumar Yelamarthi vid Central Michigan University i USA när han drog igång ett nytt projekt.

– Syftet var att visa mina studenter hur ingenjörskonst kan användas för goda syften. Vi ville göra något som kunde hjälpa människor och samtidigt göra vår campus mer tillgänglig, säger Kumar Yelamarthi till AP.

Resultatet blev ”The Smart Cane” som är en blindkäpp försedd med olika elektroniska hjälpmedel placerade i en axelremsväska.

Basen är en kombination av radiotaggläsare och ultraljudsutrustning.

När Kumar Yelamarthi och hans fem studenter testade blindkäppen placerade de ut rfid-taggar på små stolpar kring campusen. När dessa upptäcks av rfid-läsaren berättar en högtalare i väskan att det finns ett hinder och åt vilket håll man ska gå för att undvika det.

Även hinder som inte är taggade upptäcks av ultraljudsssändaren vars reflekterade signal styr högtalaren att varna.

Studenterna har även konstruerat en vibrerande handske som ersätter högtalaren för dem som både är syn- och hörselskadade.

Än så länge är den smarta blindkäppen bara en prototyp. Men Kumar Yelamarthi hoppas kunna utveckla käppen till ett färdigt hjälpmedel och har även planer på att integrera en gps-mottagre i systemet, enligt AP.

– Projektet har en stor potential, säger Wil Martin, som är en av de fem studenterna, till AP.

– Jag är övertygad om att det kan leda fram till utrustning som kan hjälpa synskadade att röra sig lika fritt och säkert som seende personer kan.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer