Skörda guld från träd

2013-10-23 12:50  
Guldkornen sugs upp med grundvattnet och transporteras till trädens blad. Foto: CSIRO

Forskare har för första gången kunnat påvisa förekomsten av rent guld i en levande organism.

När forskare undersökte marken i västra Australien gjorde de de oväntad upptäckt. Eucalyptusträden som växte där innehöll rent guld.

Det är första gången man hittat guldpartiklar i en levande organism utanför ett laboratorium, skriver forskarna i en rapport.

Guldkornen som finns i trädens löv är mycket små i storleksordningen en femtedel av diametern på ett mänskligt hårstrå och detekterades i en så kallad synchrotron som är en slags röntgenapparat.

Men att skörda guld från träd är tyvärr ingen lönsam affär.

- Det krävs omkring 500 eucalyptusträd för att få ihop tillräckligt med guld till en vigselring, säger forskaren Mel Lintern till Crisbane Times.

Han är verksam vid Australiens nationella forskningsorganisation CSIRO där guldstudien genomfördes.

Forskarna tror att deras upptäckt kan utvecklas till ett billigt och miljövänligt verktyg för gruvföretag och andra mineralletare då metoden även kan användas för att spåra förekomster av metaller som zink och koppar.

Eucalyptusträden som granskats är kända för sina långa rötter som kan leta sig ner 30 meter där det både finns grundvatten och i det här fallet även en guldfyndighet. Därifrån följer de små guldkornen med vattnet som träden suger upp.

"Guld är förmodligen ett gift för träden och transporteras därför till ytterdelar som löv eller till lämpliga ställen i cellerna för att minska risken för skadliga biokemiska reaktioner", skriver forskarna i sin rapport.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/Mp4Umeduhuw?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer