Skeppet som blev för bra

2016-04-14 10:52  
Av säkerhetsskäl har den "osynliga" jagaren USS Zumwalt utustat med radarreflektorer för att det ska kunna upptäckas av civila fartyg. Foto: Alamy

Ett amerikanskt krigsfartyg gjordes så osynligt för radar att det nu av säkerhetsskäl förses med reflektorer.

Den nya amerikanska jagaren USS Zumwalt är byggd med smygteknik för att det ska vara svår att upptäcka med radar. Enligt sajten Military.com är det 50 gånger svårare att upptäcka än tidigare jagare tack vare sin vinklade form och andra designdetaljer.

När fartyget som ska börja användas 2018 nyligen testades visade det sig att smygegenskaperna var alldeles för bra. På radarbilder såg det 185 meter långa fartyget ut att vara en 12 meter lång fiskebåt.

Det gör att civila fartyg inte upptäcker jagaren i dåligt väder eller när det är mörkt. För att undvika kollisioner har USS Zumwalt därför utrustats med radarreflektorer som ska göra det mer synligt.

Men de kan givetvis demonteras i ett skarpt läge där smygegenskaperna behövs.

 Vid sidan av att vara det mest ”osynliga” amerikanska krigsfartyget är det även det första som är byggt för att utrustas med elkanoner, så kallade railguns.

Fartyget som tagit fyra år att bygga kostar omkring motsvarande 35 miljarder kronor och är det första i en serie av tre som beställts.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer