Se minsta möjliga OS-ringarna

2012-05-28 11:07  
Bilden av "OS-molekylen" är framställd med atomkraftsmikroskopi. Foto: IBM Research Zurich

Här är bilden av de minsta OS-ringarna som är möjliga att skapa. En miljarddels meter breda.

Första OS-rekordet 2012 är redan satt. Det är till och med oslagbart.

Forskare har nämligen lyckats tillverka och avbilda de minsta OS-ringarna som är fysiskt möjliga att skapa. De består av en enda molekyl som passande nog döpts till Olympicene och är 1,2 nanometer bred. Ringarna på en normalstor OS-flagga är alltså omkring tio miljarder gånger större.

En annan jämförelse är att ett mänskligt hårstrå är ungefär 100 000 gånger bredare.

Molekylen som är uppbyggd av 19 kolatomer och 12 väteatomer är i princip fem hoplänkade bensenringar och har syntetiserats av kemisterna David Fox och Anish Mistry vid brittiska University of Warwick.

- Molekylen är relaterad till grafen och är en av de föreningar som kan ha intressanta elektriska och optiska egenskaper, säger David Fox till Physorg.

Men bilden av OS-molekylen skapades inte av britterna. Den framställdes av forskare vid IBM Research i Zurich med en teknik som kallas atomkraftsmikroskopi, AFM.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer