Så får man upp vatten i skyskrapan

2015-04-17 08:48  

TEKNIKFRÅGAN. Hur får man upp vatten i skyskraporna? Ny Tekniks läsare förklarar.

Läsarfråga:

Hur får man upp vatten i skyskraporna? Serie av pumpar med mellanliggande reservoarer? Och hur fungerar avloppet? "Fritt fall"?

"Du-bai"

 

Läsarsvar:

I vanliga höghus trycks vattnet upp till lägenheternas vattenkranar med hjälp av ett högre beläget vattentorn. En skyskrapa är så klart högre än vattentornet så där måste vattentrycket skapas med pumpar i stället.

Men det funkar inte att ha ett enda slutet system – det skulle kräva ett enormt vattentryck. När man kommer högre än cirka 55 våningar skulle trycket i vattenledningarna behöva vara minst 25 bar. Det skulle kräva extremt starka vattenledningar, och innebära en potentiell fara. Därför pumpas vattnet upp stegvis till reservoarer på olika höjd i byggnaden.

Ta den 87 våningar höga skyskrapan The Shard i London till exempel. Den har vattentankar och pumprum på 21:a, 51:a och 68:e våningen. Där återställs vattentrycket och vattnet kan levereras till högre och lägre våningsplan. På så vis överskrids industristandarden på 16 bars vattenryck bara på några få våningar.

Det rör sig om väldiga vattenmängder; sammanlagt rymmer tankarna nästan 160 000 liter vatten. Och det som åker upp ska som bekant ner också. Fast det är inte så mycket märkvärdigare än i ett vanligt höghus. Avloppet som forsar ner genom rören når sin maximala hastighet, gränshastigheten, redan efter några våningsplan. En utmaning är att vätskan drar med sig luft i fallet. Det kan ge ett stort – och illaluktande – lufttryck som kan leta sig ut i de lägre våningarna. Därför används separata avlopp för de understa våningarna.

/Alex, Göteborg

 

Här hittar du många fler svar hittar du bland läsarkommentarerna.

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Ny Tekniks Teknikfrågan.

Charlotta von Schultz

Mer om: Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer