Rymdstrålning kan avslöja pyramidernas gåta

2016-01-20 12:29  
Metallplattor inne i pyramiden detekterar hur myoner trängt in vilket bland annat kan visa var det finns håligheter. Foto: Scan Pyramids

Mätningen av kosmiska partiklar som genomströmmar pyramiderna kan visa hur de byggdes.

Det finns många teorier om hur Egyptens pyramider byggdes. Men ingen av dem har kunnat bekräftas till 100 procent.

Därför driver egyptiska myndigheter projektet Scan Pyramids där man bland annat undersökt pyramider med värmekamera som bland annat visat att det finns håligheter som tidigare var okända.

Nu har de undersökningarna kompletteras med mätningar av kosmisk strålning som tränger in i pyramiderna, skriver Discovery.

Den pyramid som undersökts är den så kallade böjda pyramiden 40 km söder om Kairo.

I november installerades plåtskivor djupt inne pyramiden belagda med ett skikt som kan detektera elementarpartikeln myon som uppstår i den över atmosfären och i stora mängder bombarderar jorden. De tränger igenom håligheter men kan absorberas eller avlänkas av hårda föremål som pyramidens stenar. Genom att analysera myonerna som fångats upp på plåtskivorna kan forskarna då exempelvis upptäcka håligheter som kan avslöja detaljer om pyramidbygget.

Projektet att fånga in myonerna i den böjda pyramiden är nu avslutat och analysen av mätningarna ska inom kort påbörjas.

Samtidigt ska även Cheopspyramiden börja undersökas med myondetektorerna som tillsammans med bilder från värmekameror ska kunna ge 3d-bilder av pyramidernas inre struktur.

- Med hjälp av de nya undersökningsmetoderna hoppas vi kunna bekräfta, modifiera eller komplettera teorierna om hur pyramiderna byggdes, säger Hany Helal, som är vice vd för Heritage Innovation Preservation Institute, till The Guardian.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer