Protest när Ikea lägger ner kultbokhylla

2014-02-19 14:02  
Bokhyllan Expedit. Foto: Ikea

Ikeas beslut att lägga ner tillverkningen av en klassisk bokhylla har utlöst en tysk proteststorm.

Bokhyllan Expedit från Ikea har blivit en klassiker i många tyska hem. De rymliga hyllmodulerna rymmer exempelvis vinylskivor, större böcker och annat som bara behöver ställas undan.

Nu har Ikea beslutat ersätta Expedit med en efterföljare. Och kunderna rasar.

Kritiken haglar mot beslutet på såväl Ikeas hemsida som på en särskild Facebook-grupp som bildats för att rädda Expedit. Den gillas redan av 8000 personer.

Exempel på kommentarer är "Utan Expedit inget Ikea" och "Ni dödar ett kultobjekt".

Ikea svarar att efterföljaren Kallax har lika rymliga innermått trots att yttermåtten blivit något mindre, men blir stabilare, kommer i nya pigga färger, får tåligare ytbehandling och rundade kanter för att förhindra skador om man går in i hyllan.

Huruvida detta lugnar de nostalgiska tyska kunderna återstår att se. Upprop från uppretade kunder i landet har exempelvis fått Porsche att ompröva beslutet att lägga ner klassikern 911, som finns kvar på modellprogrammet 50 år efter introduktionen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer