Patent avslöjar Amazons flygande jättelager

2017-01-03 12:13  
Amazons "moderskepp" – ett luftburet lager som bär på både produkter och leveransdrönare. Foto: Amazon

I framtiden kan Amazons drönare komma att leverera dina prylar från flygande lager, bara minuter efter att du gjort din beställning.

E-handelsjätten Amazon har fått mycket uppmärksamhet i media för sin satsning på drönare som ska användas för att skicka ut paket till kunderna.

Nu skriver sajten PC Mag om ett patent som kan ta Amazons drönarprojekt till helt nya höjder.

I patentet, som beviljades i början av 2016, beskriver teknikföretaget en innovation som kan beskrivas som ett slags flygande varuhus.

Tanken är att det stora luftskeppet ska fungera som ett slags lager med en flotta av drönare ombord. Moderskeppet, som ska kunna flyga på höjder upp till 13 000 meter, kan sedan ta sig till platser där många kunder finns, ta emot din beställning, paketera den och skicka ut en drönare med paketet – bara minuter efter att ordern lagts.

Luftskeppet skulle exempelvis kunna ligga svävande över en fotbollsarena, redo att leverera mat eller souvenirer till besökarna. En del av drönare ombord skulle också kunna vara lastade i förväg med populära varor för att förkorta leveranstiden ytterligare.

”Den korta leveranstiden ger en nästan omedelbar köptillfredställelse hos kunderna, och ökar bredden av vilken typ av varor som kan skickas ut”, står det beskrivet i Amazons patentansökan.

Att e-handelsjätten har beviljats ett patent för en jättedrönare behöver inte betyda att skeppet någonsin byggs. Men patentet ger en tydlig fingervisning om hur Amazon ser på framtidens e-handel.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer