Pappersplan ska singla från rymdstationen

2008-01-22 15:52  
Far och flyg

Ett litet pappersplan ska kastas iväg från den internationella rymdstationen. Förhoppningen är att planet ska singla ner och landa på jorden.

Japanska forskare vid University of Tokyo planerar ett av de mer udda rymdexperimenten.

Tillsammans med medlemmar från Japan Origami Airplane Association har de utvecklat ett pappersplan som ska klara en rymdfärd.

Målet är att astronauter ska kasta iväg det ihopvikta planet från den internationella rymdstationen ISS. Sedan ska planet segla iväg i en sjunkande bana för att landa på jorden, skriver den japanska nyhetstjänsten Asahi.

Det lilla pappersplanet som mäter åtta centimeter kommer att utsättas för extrema hastigheter och en enorm värme vid inträdet i jordens atmosfär.

Därför har en prototyp tillverkad av ett värmetåligt papper testats i en vindtunnel med vindhastigheter på Mach 7, vilket motsvarar omkring 8 600 kilometer per timme.

– Vi hoppas att rymdstationens besättning skriver ett fredsmeddelande på planet innan de skickar iväg det. Vi vet inte var på jorden planet kommer att landa, men det vore trevligt att sända ett meddelande till vem som än hittar det, säger Shinji Suzuki, som är rymdprofessor vid University of Tokyo, till Asahi.

Uppdaterad version, skrivfel korrigerat

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer