På besök hos Damernas detektivbyrå

2006-03-22 09:42  
Unity Dow, författare och domare. Är hon också modell för mma Ramotswe? Foto: Kaianders Sempler

Böckerna om Mma Ramotswe och the No 1 Ladies Detective Agency har satt Botswana på den litterära världskartan. <br></br>Ny Teknik har besökt landet vid Kalahariöknen och funnit ett vänligt samhälle där gammalt och nytt blandas.

Har ni inte redan läst dem, gör det genast. Alexander McCall Smiths böcker om den hjärtegoda Mma Ramotswe och hennes vänner som driver Damernas detektivbyrå är en av vår tids stora litterära sensationer. De säljs över hela världen i ofantliga upplagor. Aldrig någonsin har väl en serie böcker gjort så stor reklam för något land.Att landet ifråga är Botswana gör saken extra intressant. Landet är Afrikas minst befolkade, med under två miljoner invånare. Inte så konstigt, eftersom större delen av landets yta utgörs av den mestadels snustorra och ofruktbara Kalahariöknen.I böckerna får vi följa detektiven Mma Ramotswe på hennes äventyr både i huvudstaden Gabarone och ute i de traditionella byarna på landsbygden. Vi får lära oss om seder och bruk, om artighet och vänskap och moralisk resning. Och om kärlek, naturligtvis. Och om hur det moderna sättet att leva alltmer tränger ut det traditionella. Allt serverat med en stor portion humor.Men kan böcker skrivna av en engelsk juridikprofessor i Edinburgh, även om han bott i Botswana en tid, verkligen ge en rätttvis skildring av landet?- Ja och nej, säger författarinnan Unity Dow.

Hon är domare i Botswanas högsta domstol, och sysslar med betydligt allvarligare brott än Mma Ramotswe. På lediga stunder har hon skrivit tre romaner som handlar om ruskigheter som rituella mord, aids, korruption och maktmissbruk. Damernas detektivbyrå ägnar sig däremot åt mycket små uppdrag, som att leta reda på förlupna äkta män, undersökning av skönhetsdrottningars vandel och att hitta försvunna byxor. Skurkarna är oftast i grund och botten vänliga själar. Vanligtvis lyckas Mma Ramotswe att prata dem till rätta.- Jag vill gärna bo i det landet, säger Unity Dow.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt