OHB kan få Galileoorder

2010-01-07 09:51  
Illustration av Galileosatellit

Miljardordern på upp till 25 satelliter för det europeiska navigationssystemet Galileo kan gå till tyska företaget OHB.

Idag väntas EUs kommunikationsminister Antonio Tajani meddelas vem som får uppdraget att tillverka satelliterna som ska ingå i det europeiska navigationssystemet Galileo.

Med största sannolikhet går uppdraget till företaget OHB i Bremen, som lagt ett anbud som ligger 100 miljoner euro under det som rymd- och flygjätten EADS Astrium, rapporterar tidningen Le Monde.

Totalt uppskattas ordern på satelliterna vara värd omkring 850 miljoner euro, ca 8,5 miljarder kronor.

Navigationssystemet blir en konkurrent till amerikanska GPS och ska vara i drift 2013. De första satelliterna ska skjutas upp från ESAs rymdbas i Kourou Franska Guyana. Några av satelliterna ska även skjutas upp med ryska Soyuzraketer. Ryssland håller på att bygga upp en avskjutningsramp för Soyuzraketer i närheten av Kourou.

Senare under torsdagen meddelade Antonio Tajani att OHB fått i uppdrag att bygga 14 satelliter till ett värde av 566 euro-

(Uppdaterad version)

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer