Nytt försök nå jordens mantel

2015-12-07 12:04  
Överst det amerikanska fartyget Joides Resolution som ska borra tre km ner mot jordens mantel. Därefter ska japanska Chikyu fortsätta borra ytterligare två km och då nå ända fram till manteln. Foto: Jodies Resolution & Gleam

I ett projekt som kan ta upp till fem år ska forskare för första gången försöka borra ett hål ner till jordens mantel.

Den här veckan stävade borrningsfartyget Joides Resolution ut från Sri Lanka med kurs mot ett område i sydvästra delen av Indiska oceanen som heter Atlantis Bank. På havsbotten där finns en av de tunnaste delarna av jordskorpan som forskarna nu ska borra sig igenom för att nå jordens mantel. Det har ingen lyckta med tidigarwe trots flera försök som gjorts under de senaste 60 åren, skriver Nature.

Fram till slutet av januari 2016 ska borrarna på Joides Resolution försök tränga ner 1,5 km i jordskorpans fasta berg och samla ihop borrkärnor för senare analyser i projektet som leds av International Discovery Program, IODP.

Om projektet lyckas planeras en senare ny expedition med Joides Resolution där man hoppas kunna borra ner till tre kilometers djup. Om det lyckas planeras det avslutande försöket att kunna borra ner till manteln. Men då blir det världens största borrfartyg det japanska Chikyu som tar över. Det har utrustning för att borra hål som sträcker sig sju kilometer ner från havsbotten. Men vid Atlantis Bank räcker det med att borra omkring fem kilometer för att nå manteln.

Borrprover från ett sådant hål som planeras till 2020 ska bland annat kunna ge ny kunskap om kontinentalförskjutningarna och information om hur jordskorpan är uppbyggd och bildad. Men även biologerna är mycket intresserade av att få borrprover som kan ge kunskap om hur mikrorganismer som finns på stora djup kan leva under de extrema förhållanden som råder där.

Jan Melin

Mer om: Borrning Geologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer