Ny dvärplanet upptäckt 18 miljarder kilometer bort

2018-12-18 10:06  

Mer än tre gånger längre bort från Jorden än Pluto har forskare hittat en ny dvärgplanet. Lilla rosaskimrande Farout tros bara vara runt 500 kilometer i diameter och täckt av is.

Vårt solsystem fortsätter att växa. Tidigare i år upptäckte forskare dvärgplaneten Goliat på 12 miljarder kilometers avstånd från solen, och nu har samma forskarlag hittat en ännu mer avlägsen liten himlakropp hittats.

Dvärgplaneten som är runt 18 miljarder kilometer, eller 120 astronomiska enheter (AU), från solen är den mest avlägsna himlakropp vi känner till som har sin omloppsbana runt solen. Den har fått beteckningen 2018 VG18 och det lite mer romantiska smeknamnet Farout.

Läs mer: Jakten på planet X – The Goblin – intensifieras

”Jag sa: 'far out!' när jag upptäckte den, och den befinner sig verkligen långt borta”, säger Scott Sheppard på Carnegie Institution for Science i Washtington DC till New Scientist.

Han ingick i forskarlaget som upptäckte Farout med hjälp av det japanska Subaruteleskopet på Hawaii. I övrigt vet vi inte mycket om dvärgplaneten. Den verkar ha en diameter på runt 500 kilometer och en rosaskimrande färg som kan vara en indikation på att den är täckt av is.

Läs mer: Jakten på planet X

Nästa steg för forskarna är att försöka lista ut hur Farouts omloppsbana runt solen ser ut. Flera av planeterna i solsystemets ytterkanter har märkligt formade omloppsbanor, vilket har gett upphov till en teori om en stor himlakropp vars gravitation påverkar mindre objekt i rymden. Denna så kallade Planet X har aldrig skådats, men genom att analysera andra himlakroppars omloppsbanor skulle det gå att få indikationer på var den kan tänkas finnas.

Simon Campanello

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer