Nu landar han efter nästan ett år i rymden

2016-02-29 13:15  
Foto: NASA

Scott Kelly har tillbringat 340 dagar i rymden, längre tid än någon annan amerikansk astronaut. Jobbet som försökskanin ger NASA mer kunskap om hur kroppen reagerar på långa rymdresor.

Om allt går enligt planerna så landar astronauten Scott Kelly och kosmonauten Mikhail Kornienko på jorden på torsdag eftermiddag. Då har de tillbringat 340 dygn på den internationella rymdstationen, dubbelt så lång tid som de flesta som besöker stationen. Syftet med försöket är att bättre förstå vad som händer med kroppen under så lång tid i tyngdlöshet, som en förberedelse för framtida resor till Mars.

Scott Kelly är extra intressant för forskarna. Han har nämligen en identisk tvilling, Mark, som också är astronaut men som har stannat kvar på jorden. Forskarna på NASA ska nu jämföra vad som har hänt med de båda brödernas kroppar, bakterier och kognition under det senaste året. De femtiotvååriga bröderna är det enda syskonpar som båda har rest i rymden.

Jobbet som försökskanin har hållit Scott Kelly aktiv på stationen. Förutom de många olika experimenten som astronauterna gör har han sprungit mer än sjuhundra timmar på specialdesignade löpband. Träningen är ett sätt att motverka försvagningen av muskler och ben som sker i tyngdlöshet.

Han har också varit flitig på både twitter och instagram och lagt upp i snitt två bilder varje dag som visar livet på stationen. Men det har inte bara varit arbete, för en vecka sedan tog Scott Kelly på sig en gorilladräkt och skämtade med de andra astronauterna. Filmen på den flygande gorillan blev snabbt viral.

Scott Kelly har varit längre tid i rymden än någon annan amerikansk astronaut men det är fortfarande kortare tid än det ryska rekordet på 438 dagar.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Torill Kornfeldt

Mer om: Astronaut

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer