Nu går rymdteleskopet Kepler i pension

2018-10-31 07:21  
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rymdteleskopet Kepler har slut på bränsle och måste pensioneras. Nasa kommer att låta sin planetjagande trotjänare somna in.

Under den nio och ett halvt år långa färden har teleskopet upptäckt tusentals planeter utanför vårt solsystem och varit en viktig del i sökandet efter liv i rymden.

Den sköts upp primärt för att söka i ett område av Vintergatan efter så kallade exoplaneter som skulle kunna ligga i den ”guldlocks-zonen”. Det innebär att planeterna skulle kunna ha flytande vatten och i förlängningen liv.

Av de exoplaneter som upptäckts de senaste 20 åren har Kepler stått för 2 600 av 3 800 fynd.

– Vi har nu visat att det finns fler planeter än stjärnor i vår galax, säger William Borucki, ansvarig för Kepler inom den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Läs mer: Nasas nya exoplanetjagare kan söka i alla riktningar

Just nu snurrar Kepler runt solen, 156 miljoner kilometer från jorden. Så småningom kommer teleskopet att driva längre och längre bort och personal på jorden slå av dess radiosändare, enligt Nasa.

Teleskopet sköts upp 2009 men efter fyra år havererade positioneringssystemet. Forskarna har trots det lyckats styra teleskopet.

Nu ersätter man miljonprojektet med satelliten Tess som sköts upp på ett tvåårigt uppdrag i april.

– Kepler öppnade porten för människans utforskande av kosmos, säger William Borucki, som nu också går i pension.

Mer om: Kepler Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer