Nu finns hörlurar byggda av grafen

2013-03-14 12:12  

Det nobelprisbelönade supermaterialet grafen har nu använts för att bygga hörlurar.

Forskare vid University of California i Berkley har konstruerat hörlurar i mikroformat där grafen används som högtalarelement.

Materialet som påminner om grafit är 200 gånger starkare än stål, genomskinligt, böjligt och har mycket god elektrisk ledningsförmåga. 2010 fick två forskare nobelpriset i fysik för sina experiment med grafen.

Hörluren som forskarna i Kalifornien utvecklat har ett membran av grafen som är 30 nm tjockt och 7 mm brett. Det har placerats mellan två kiselelektroder som genererar ett oscillerande elektrostatiskt fält som får grafenmembranet att vibrera och producera ljudvågor.

I en rapport skriver forskarna att grafenets låga vikt gör att hörlurarna klarar av höga frekvenser samtidigt som materialets stora styrka gör att man kan tillverka relativt stora membran som krävs för att återge låga frekvenser.

Det gör att frekvensomfånget är lika bra eller bättre än i kommersiellt tillgängliga hörlurar, skriver forskarna i sin rapport som illustreras av en frekvensjämförelse mellan grafenlurarna och ett par lurar från Sennheiser.

Då de nya lurarna är mycket energieffektiva kan de i framtiden leda till att exempelvis mobiler drar mindre ström.

I rapporten skriver forskarna att "Grafen är ett perfekt material för små, effektiva, högkvalitativa och bredbandiga högtalare och att tekniken även kan användas för att bygga mikrofoner.

Jan Melin

Mer om: Grafen Ljud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer