Mystiskt eldklot över Ryssland

2014-11-20 09:06  
Ljusfenomenet över Ryssland filmades av många ögonvittnen som lagt ut videor på Youtube. Foto: Doble V Channel

En gigantiskt blixt som lyste upp himlen i ryska Sverdlovsk har ännu inte kunnat förklaras.

14 november skrämdes invånarna i närheten av Uralbergen i Ryssland av att himlen plötsligt lystes upp av ett stort eldklot. Enligt NBC News finns ännu ingen förklaring av fenomenet.

En teori är att militären testat ett nytt vapen eller smällt av en stor mängd ammunition. Men det är mindre troligt då det inte finns några rapporter om någon hörbar smäll. Dessutom förnekar den ryska krigsmakten att den ligger bakom eldklotet.

Invånare i trakten har gissat att det kan vara en stor kemisk industri i närheten av staden Rezh som exploderat men den regionala räddningstjänsten säger att ingen olycka i samband med händelsen har rapporterats. Även här pekar avsaknaden av något hörbart mot den teorin.

En tredje förklaring kan vara att en stor meteor brunnit upp i jordens atmosfär vilket skulle kunna förklara ljusfenomenets livslängd.

Men det tror inte Marco Langbroek vid Dutch Meteor Society då ögonvittnen såg himlen färgas röd innan den lystes upp.

- Jag tror att det handlar om en brand eller explosioner på marken som reflekterades av molnen, säger han till NBC News.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer