Mystiska cirklar på Arktis – Nasa står utan svar

2018-04-24 15:07  
Foto: John Sonntag/Nasa

Fenomenet dök upp på flygfoton och förbryllar forskare. Men de har några teorier.

Nasa tar regelbundet flygbilder över Arktis isiga landskap, bilder som sällan bjuder på några större överraskningar. Men nu har de upptäckt något oväntat som de själva inte riktigt kan förklara, enligt Huffington Post.

På nya bilder över Beauforthavet tagna från ett forskningsflygplan syns underliga cirkelmönster på marken och Nasas forskare jobbar på att fastställa vad detta mysterium beror på.

John Sonntag från Nasa säger i Science alert att "Jag kan inte minnas att jag har sett detta någon annanstans.”

Flera teorier

Nasa har förklarat att isen i området är en ung och tunn is, och att det kan skapas dragkedjeliknande mönster över isen när bitar kolliderar. Men när det handlar om de mystiska cirkulära hålen finns flera teorier.

Walt Meier, från det nationella snö- och isdatacentret, säger att cirklarna kan bero på vågor av vatten som skapas när sälar åker upp till ytan.

Även experter på Nasa instämmer i teorin om att det kan handla om andningshål för sälar, men menar också att det kan handla om varmt grundvatten som tar sig ut från inlandsberg.

Christoffer Bertzell

Mer om: Nasa Arktis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer