Militära lasern känner igen dig på dina hjärtslag

2020-02-24 09:20  
Pentagon har redan testat lasern som kan läsa av dina hjärtslag på upp till 200 meters avstånd. (Lasern på bilden är inte densamma som i artikeln)

Det amerikanska försvaret kan avslöja din identitet på 200 meters håll – utan att de ser ditt ansikte. Deras laser läser av dina unika hjärtslag.

Tekniken för ansiktsigenkänning har blivit allt mer avancerad, men hur identifierar man individer som rör sig nattetid och skyddar sitt ansikte?

Pentagons svar är laser. Organisationens nya innovation har getts smeknamnet Jetsons, efter den tecknade 60-talsserien om en kärnfamilj som bor i rymden, skriver Live Science.

Familjen hade förvisso många roliga uppfinningar men aldrig någon som denna.

Pentagon har testat lasern

Det amerikanska försvaret har utnyttjat det faktum att alla människors hjärtrytm är unik. Pentagon har redan testat lasern som kan läsa av hjärtslagen genom normala klädlager på upp till 200 meters avstånd.

Läs mer: Varför utrustar USA atomubåtar med laser?

Utvecklingen har skett på begäran av U.S. Special Forces som vill använda lösningen för att bekämpa terrorism. Tekniken utgår från vibrometri, en metod för att mäta vibrationer i en yta på distans – sedan översätter en algoritm hjärtslagens mönster till en slags personlig signatur.

Processen tar dock 30 sekunder vilket kan vara en nackdel om måltavlan rör på sig. Men enligt den pensionerade arméöversten Steward Remaly har tester visat att Jetson-laserns identifiering har en träffsäkerhet som ligger på 95 procent.

John Edgren

Mer om: Laser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer